Инвестицията е свързана с Фолксваген, твърди експертНационалният железопътен превозвач на

...
Инвестицията е свързана с Фолксваген, твърди експертНационалният железопътен превозвач на
Коментари Харесай

Дойче бан купува завода за вагони в Карлово

Инвестицията е обвързвана с Фолксваген, твърди специалист
Националният железопътен транспортьор на Германия " Дойче бан " (Dеutѕсhе Ваhn) е в процедура по закупуване на " Вагоно-ремонтен цех Карлово ". Това заяви Медиапул, като се базира на кмета на Карлово Емил Кабаиванов и на синдика на банкрутиралото преди години дружество Драгомир Григоров. Според информацията, вложителят е имал среща с министъра на стопанската система Емил Караиванов и с кмета Кабаиванов.  
Германското сдружение е спечелило търга за продажбата на банкрутиралия цех, само че договорката към момента не е завършила и не мога да разясня нищо по нея, сподели синдикът на сдружението Драгомир Григоров.
Според обявата, началната тръжна цена за всички активи на предприятието, измежду които здания, парцели и жп стрелки, е била 4 млн. лева
Кметът Кабаиванов посочи, че германците са съществени в желанията си, а компанията даже към този момент е подала заявление за вложител първи клас в Агенцията за вложения.
Плановете на " Дойче бан " са да възвърне производството и ремонта на товарни вагони, а след време и ремонта и поддръжката на локомотиви. Няма изясненост по кое време заводът ще проработи още веднъж. Това зависи от завършването на договорката.
" Вагоно-ремонтен цех Карлово " има задължения към банки, компании, държавни институции и неизплатени заплати на към 250 служащи.
Ако договорката бъде финализирана и работата на завода възобновена, това ще е сериозен тласък за локалната стопанска система ", разяснява Емил Кабаиванов.
Възможно е покупката на завода да е обвързвана и с проектите за обновяването на преносимия състав на БДЖ и сериозните вложения, които националният транспортьор прави в ремонта на сегашните локомотиви и вагони.
Закупуването на вагоноремонтния цех в Карлово от националния железопътен транспортьор на Германия " Дойче Бан " има връзка с желанието за вложения в България и от страна на немския авто производител Фолксваген. Това мнение изрази проф. Симеон Ананиев, ръководител на Асоциацията на българските железопътни превозвачи, в предаването „ Бизнес старт “ на Bloomberg TV Bulgaria, представено от investor.bg.
„ Превозването на коли и автомобилни елементи с контейнери и влакове е част от общата логистика на този бизнес ", разяснява Ананиев. И разясни: " Инфраструктурата е построена, има я логистиката, има я мисълта “.
Проф. Симеон Ананиев уточни, че договорката сред " Дойче Бан " и вагоноремонтния цех в Карлово към този момент е финализирана.
Заводът за ремонт на вагони в Карлово е основан през 1964 година като клон на Жeлeзoпътeн зaвoд Coфия нa плoщaдĸaтa нa бившетo лoĸoмoтивнo дeпo в Kapлoвo. Πъpвoнaчaлнo в пpeдпpиятиeтo ce e peмoнтиpaлa жeлeзoпътнa тexниĸa и ca ce пpoизвeждaли peзepвни чacти. Oт 2007 гoдинa в нeгo зaпoчвaт дa ce пpoизвeждaт нoви вaгoни зa пpeвoз нa тoвapи.
През 2015 година заводът беше разгласен в неплатежоспособност от съда. Дълговете му все още възлизат на близо 45 млн. лева, а активите му се правят оценка на 23.5 млн. лева Това демонстрира последният финансов доклад на сдружението за 2017 година, оповестен в Търговския указател.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР