Инвеститорите се насочват извън столицата, и то към градове, които

...
Инвеститорите се насочват извън столицата, и то към градове, които
Коментари Харесай

Инвеститорите залагат на високите технологии

Инвеститорите се насочват отвън столицата, и то към градове, които не са измежду звездните дестинации у нас през последните години, в това число и в две общини с безработица над междинната за страната. Докато за София са планувани единствено три по-малки плана.

Вложенията в плануваните за първото тримесечие на тази година 10 плана са за към 588.59 лв.. Преобладаващата част от тях са за уголемение на съществуващи производства на български бизнесмени. Но не липсват и нови вложители, които се насочват към високотехнологични и основани на познания производства и услуги.

Тези трендове имат удостоверение и от статистиката. Устойчиво пораства делът на вложенията в България в браншове с висока добавена стойност. Българската организация за вложения разгласи, че през 2016 и 2017 година към 50% от всички издадени документи за вложения са във високотехнологични производства и услуги. Още по-добре е почнала 2018 година - 60% от подкрепените от страната планове са в такива браншове, заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев.

Проектите обгръщат необятен кръг от действия: производството на медикаменти, консултантска активност в региона на осведомителните технологии, преработващата индустрия, депозиране и предпазване на товари, произвеждане на елементи и такъми за коли, произвеждане на фурнир и дървесни плочи, медицински услуги и други. След приключването на изброените планове се чака да бъдат разкрити към деветстотин нови работни места. Прави усещане, че вложителите са се насочили към региони, където има повече профилирани и висши учебни заведения, което пък е значимо, с цел да си обезпечат нужните им фрагменти.

Малко са градовете, които могат да се похвалят, че са привлекли вложения за повече от 200 млн. лв.. В рамките на няколко месеца в Разград обаче стартира осъществяването на два плана на стойност над тази сума. Проектът на

"Биовет "

е и най-голямата договорка на България по проекта "Юнкер ". През януари Европейската капиталова банка подписа заем в размер на 100 млн. евро с българското дружество за селскостопански и лекарствени артикули, предопределен за финансиране на план за разширение на производството и научноизследователската и развойна активност в региона на опазването на здравето на животните. Останалата част от инвестицията (до към 430 млн. лева.) компанията ще се обезпечи със лични средства и банков заем.
Според Кирил Домусчиев, основен изпълнителен шеф на "Хювефарма ", чието дъщерно сдружение е "Биовет ", начинанието включва проектирането, построяването и ръководството на две нови уреди. Става дума за нов цех в Разград (Североизточна България), който ще създава ваксини за животни, и за оборудване за ферментация в Пещера (Южна България), в което ще се създават дейни субстанции, хранителни добавки, ензими, пробиотици и подготвени лекарствени препарати за възстановяване здравето на животните и човешкото здраве. Очаква се предприятието в Разград да проработи до края на 2019-а.
<!--[if!supportLineBreakNewLine]--> Производителят на артикули от царевица

"Амилум България "

ще разшири индустриалната си база в Разград с инвестиция за 242.472 млн. лева и ще разкрие 54 нови работни места. Проектът на компанията включва строителство на нови здания и увеличение на потенциала на линиите за произвеждане на главните й артикули, както и апаратура за произвеждане на етанол. С новите машини потенциалът на предприятието ще бъде подсилен.
Предвидено е и инсталиране на две системи за ко-генерация (две газови турбини за произвеждане на електричество и два рекуперационни котли на пара) за потребностите на увеличеното произвеждане. В завода в този момент се преработва над една четвърт от реколтата от царевица в България. Проектът се финансира от крайния притежател на сдружението - американската компания ADM (Archer Daniels Midland).

"ВИТТЕ Аутомотив България "

влага в разширение на производството си в Русе на електронни и механични елементи за автомобилната промишленост, а това е вторият стадий от плана. Немската компания ще вложи 12 млн. лева и ще бъдат основани над 300 нови работни места до края на 2020 година. Това е третият план на "Витте " в крайдунавския град, който ще бъде издигнат в индустриалната зона. Целта е намаление на разноските за произвеждане и опазване на постоянните пазарни позиции в международен мащаб, както и в осъществяване на тактиката на "ВИТТЕ Груп " за прогресивно двукратно нарастване на пазарния дял до 2022-а.

Инвестиционният план на

"Кастамону България "

който е на стойност 15 млн. лева, планува разширение на производството и създаване на нов склад в с. Горно Сахране, област Стара Загора. В него ще се разположат част от софтуерните мощности - линията за произвеждане на плоскости от пресовани дървесни частици (ПДЧ) и ламинирани плоскости от ПДЧ.
Това е първият стадий на една тригодишна инвестиция. Към края на осъществяването на плана в него ще са вложени 100 млн. евро и ще бъдат разкрити 1200 нови работни места. Днес групировката "Кастамону Ентегре " заема четвърто място в Европа и осмо място в света като производител на дървесни плоскости в световен мащаб.
<!--[if!supportLineBreakNewLine]--> "Кастамону България " е част от турската "Кастамону ентегре ", дървопреработващата компания в структурата на Hayat Holding. За неин мажоритарен притежател с 99.99% от капитала се води записаният в Холандия KEAS Hodling B.V.

От години България е измежду огромните международни производители и експортьори на слънчогледово семе. Страната ни обаче има обичаи и в преработката му. Още повече че по този начин се получава артикул с по-висока добавена стойност, за който има пазар и на открито. Завод за произвеждане на слънчогледово олио и други растителни масла в с. Калиманци, област Варна, ще строи софийската компания "Ес Ем Кей Нур ". Инвестицията, която е подготвила тя за идващите три години, е на стойност 4.050 млн. лева, а планът ще сътвори нови 100 работни места.

<!--[if!supportLineBreakNewLine]--> Българското поделение на британската софтуерна компания за аналитични ИТ решения Experian продължава да уголемява наличието си у нас, като единствено през тази година ще бъдат разкрити още 150 нови работни места. Това ще стане с осъществяването на голям брой нови планове и съставяне на още екипи за разширение на активността му. Още с влизането си у нас представители на компанията обявиха желанията си за дълготрайни вложения в България.

В София Experian е показана с три от четирите си съществени линии на бизнес: кредитни услуги, аналитични решения и маркетинг услуги. Тук е една от главните й местоположения за разработка на програмен продукт - над 25% от аналитичния потенциал на Experian в световен мащаб оперира от българската столица.

През тази година

Кооперация "Панда "

закупи правата върху марката Office 1 Superstore за целия свят. За развиване на стратегическите проекти компанията възнамерява над 30 млн. лева вложения в създаване и уголемение на складови и логистични площи. Съществена роля за развиването на марката ще има и новата складово-логистична база в Равно поле, която се чака да проработи през второто тримесечие на тази година. Инвестицията в този първи стадий е 12.4 млн. лева и с нея ще се построи една от най-модерните автоматизирани системи в света за депозиране и обработка на артикули. Тя ще разреши съхраняването на по-големи наличия, както и увеличение на опциите за експедиция към клиенти. С новия складово-логистичен център ще се разкрият 80 нови работни места.
За втория стадий е планувана инвестиция сред 18 и 20 млн. лв.. според от степента на съоръжение на складовете.
<!--[if--> В очакване сме на основни вложения и в селища от Северозападна България. Според Стамен Янев, изпълнителен шеф на на Българската организация за вложения, в идващите от три до шест месеца ще се осъществят планове в Плевен и Ловеч, както и във Видин. И то в автомобилната промишленост, която е измежду динамично разрастващите се браншове в България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР