Инвеститорите не се надпреварват да изкупуват деноминираните в биткойни облигации,

...
Инвеститорите не се надпреварват да изкупуват деноминираните в биткойни облигации,
Коментари Харесай

Няма купувачи за биткойн облигациите на Ел Салвадор

Инвеститорите не се надпреварват да изкупуват деноминираните в биткойни облигации, като страната не е съумяла да притегли нито един покупател, осведоми Bloomberg.

Президентът на страната Найиб Букеле се пробва да набере 1 милиарда $ от деноминирани в биткойни облигации, макар че вместо финансиране - към този момент получава песимизъм от страна на рейтинговите организации и Международния валутен фонд (МВФ).

От МВФ подлагаха на критика и решението на Букеле да направи биткойна публично средство за разплащане в неговата страна и приканиха държавното управление да премисли зависимостта си от криптовалутата.

Сега обичайните държавни облигации на Ел Салвадор, които са с падеж през 2032 година, носят рента от 24%. Това е много високо равнище, което допуска, че пазарите смятат дълга за високорисков и се приготвят за дефолт.

Когато Букеле показа проекта си за биткойн облигации през ноември, дългът на страната в долари падна до рекордно ниско равнище, осведоми Bloomberg. През февруари рейтинговата организация Fitch Ratings намали рейтинга на Ел Салвадор на CCC, изтъквайки като причина зависимостта на страната от кратковременен дълг и лимитираните финансови запаси.

Министърът на финансите на Ел Салвадор обаче съобщи, че рискът от дефолт по дълга на страната е "нулев ".

Инвеститорите се тормозят за това дали Ел Салвадор ще може да продължи с заплащанията по своите облигации, само че и по отношение на желанието на страната да продължи да обслужва дълга си.

През ноември Букеле разгласи, че половината от набраните 1 милиарда $ от бикойн облигациите ще бъдат употребявани за закупуването на още биткойни, до момента в който другата половина ще отиде за сила и инфраструктура, обвързвана с добива на биткойн.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР