Инвеститорите и анализаторите предупреждават, че ако сътресенията, породени от спорните

...
Инвеститорите и анализаторите предупреждават, че ако сътресенията, породени от спорните
Коментари Харесай

Протестите срещу реформите на Нетаняху заплашват израелската икономика

Инвеститорите и анализаторите предизвестяват, че в случай че разтърсванията, подбудени от противоречивите правосъдни промени на държавното управление, продължат, израелската стопанска система може да се сблъска с намаление на рейтингите, понижаване на задграничните вложения и намаляване на софтуерния бранш, написа Reuters и прибавя:    “В понеделник държавното управление прокара първия от поредност закони, целящи да обезвреждат пълномощията на Върховния съд на Израел в интерес на изпълнителната власт на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Този ход провокира широкомащабни митинги, при които служащи - от лекари до ИТ експерти, изоставиха работните си места и излязоха на улицата ”.     В резултат на това, през миналите дни шекелът поевтиня с повече от 2% по отношение на $, с което спадът му от появяването на проектите на Нетаняху през януари доближава повече от 9%.    " Основният проблем за външните вложители, които гледат към Израел сега, е несигурността ", споделя Хамиш Кинеар, старши анализатор за Близкия изток и Северна Африка във Verisk Maplecroft. " Няма ясна последна точка. Докато това продължава да е по този начин, над стопанската система на Израел ще виси въпросителна. "    Ракета-носител на растежа?    На фона на несигурността израелската фондова борса също се показва доста едва, като показателят на MSCI за Израел изостава от главните международни борсови показатели, защото локалните вложители започнаха да заобикалят пазара.   

До края на юни обаче задграничните вложения в израелски акции са останали мощни заради безапелационната икономическа картина, сочат данни на Copley Fund Research. 
“Процентът на световните фондове с експозиция в страната възлиза на 35,5%, което е най-високото равнище от 2017 година насам, до момента в който Израел означи най-голямото нарастване на новите притежатели от всички страни през тази година, като броят на фондовете с пари в страната набъбна с 3,44% ”, споделят още от осведомителната организация и цитират Кинеар от Maplecroft, който декларира, че относително ниската инфлация в съпоставяне със сходни пазари е насърчила вложенията, само че още цивилен безредици могат да разстроят входящите парични потоци.    Очаква се брутният вътрешен артикул на страната да нарасне с към 2,5% през тази година и с 3% през идната, само че в случай че вътрешното напрежение не бъде преодоляно, може да доближи надлежно единствено 1,0% и 1,6%, предизвестяват от Morgan Stanley.    " Израел към момента е доста привлекателна капиталова дестинация. Проблемът е в това държавно управление - колкото по-дълго продължава правосъдната промяна, толкоз повече ще се подкопава тя ", споделя Роджър Марк, анализатор във фонд мениджъра Ninety One.   

Марк декларира, че доста вложители, както и главните рейтингови организации, са очаквали държавното управление да смекчи промяната в по-голяма степен. Сега това наподобява малко евентуално и вложителите биха могли да се дистанцират от страната. 
" От позиция на облигациите, мисля, че множеството вложители в облигации и валути ще чакат в профил, като евентуално ще се стремят да лимитират всевъзможни крайности, които може да забележим през идващите няколко седмици. "     Съюзниците на Нетаняху настояват, че Върховният съд от години е прекомерно интервенционистки надъхан и пълномощията му би трябвало да бъдат лимитирани.     През септември точно Върховният съд ще прегледа тъжба против закона за правосъдната промяна, което може да го вкара в директен спор с държавното управление. " В кратковременен проект съществува риск от бърза конституционна рецесия ", споделя Кинеар.   Технологични проблеми    Голямото терзание е, че разтърсванията могат да попречат на вложенията в софтуерния бранш на Израел - рекламното лице на локалната стопанска система, което обезпечава съвсем 1/5 от Брутният вътрешен продукт, повече от половината от износа и 1/4 от приходите от налози върху приходите.   

Високите технологии са най-бързо развиващият се бранш в Израел от повече от десетилетие, като нововъведенията, идващи от страната в региона на киберсигурността, изкуствения разсъдък и други, са възприети по целия свят. 
Според неотдавнашно изследване на Израелския орган за нововъведения несигурната бизнес среда е предиздвикала до 80% от новите израелски стартъпи да се записват в чужбина до март тази година, спрямо 20% през 2022 година, а набирането на средства от софтуерни компании към този момент е спаднало с 65% през второто тримесечие.    Отказът от промени " заплашва да тласне стопанската система към трайно по-нисък напредък ", счита и Никълъс Фар, икономист за Европа в Capital Economics, представен от Reuters.   Рейтинги под въпрос    Кедитният рейтинг на страната също е под наблюдаване, защото и трите съществени организации - S&P Global, Moody's и Fitch, показват угриженост по отношение на насоката на политиката на държавното управление.   

S&P да вземем за пример показва, че невижданите митинги ще намалят икономическия напредък през тази година. През май рейтинговата организация предизвести, че може да намали рейтинга на Израел на равнище АА-,
" в случай че районните или вътрешнополитическите опасности внезапно ескалират, понижавайки икономическите, фискалните и балансовите индикатори на страната ".    Междувременно организация Fitch, която към този момент прави оценка страната с една степен по-ниско - А+, разяснява, че измененията в правосъдната система могат да имат " негативно влияние върху кредитния профил ", защото отслабват индикаторите за ръководство, образуването на политики и утежняват настройките на вложителите.    " Не бих се изненадала, в случай че рейтингите или най-малко вероятността пред тях бъдат понижени ", споделя и Наталия Гурушина, основен икономист за разрастващите се пазари в компанията за ръководство на фондове VanEck. " Новите закони биха могли да доведат до доста утежняване на институционалната среда и евентуално да повлияят на притока на капитали в области като софтуерния бранш. "    
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР