Инвазията на Русия в Украйна засегна компаниите от почти всички

...
Инвазията на Русия в Украйна засегна компаниите от почти всички
Коментари Харесай

Корабната индустрия изпитва недостиг на моряци заради войната в Украйна

Инвазията на Русия в Украйна засегна фирмите от съвсем всички браншове по целия свят, само че корабната промишленост е изправена пред разтърсвания, свързани с нейната работна мощ, която разчита на умел екипаж от двете страни.

Украинските и съветските моряци съставляват близо 15% от 1.9-те милиона заети в промишлеността. Делът на капитаните е още по-висок, написа Bloomberg.

Украйна прикани мъжете под 60-годишна възраст и им забрани да напущат страната, до момента в който някои от тези, които са на борда на своите кораби, към този момент желаеха да се приберат вкъщи, с цел да се бият или да се съберат със фамилиите си. Забраните за полети пък затрудняват съветските моряци да стигнат до своите кораби или да се върнат вкъщи, като. пречат на ротацията на екипажите.

Междувременно, световните наказания против Русия и лимитираният достъп до твърда валута затрудняват изплащането на заплатите на моряците, които, от своя страна, не могат да изпращат пари у дома на фамилиите си.

Комбинираният резултат от COVID-19 и войната е злополука за корабоплаването и може да провокира безпорядък във веригите за доставка, предизвестяват превозвачите.

Почти всички международни стопански системи регистрират спад в интернационалната търговия вследствие на разстройствата, провокирани от войната, съгласно Института за международна стопанска система в Кил. Въздействието върху корабоплаването, което е една от най-старите промишленост в света, беше усетено съвсем директно след началото на нашествието.

Поне пет търговски кораба са били развалени от детонации край крайбрежията на Украйна. Най-малко един моряк почина, а товарният транспортен съд " Helt ", плаващ под панамски байрак, потъна предходната седмица край пристанището в Одеса след детонация.

Повече от 140 кораба с над 1000 моряци на борда са хванати в капан във водите на Украйна от началото на съветската инвазия. Пристанищата в страната са затворени, а корабите не потеглят от боязън, че ще бъдат ударени от ракети или подводни мини в Черно море.

Някои корабни компании поучават украинските си екипажи да останат на борда, защото би било рисково да се върнат в своята страна. Има и моряци, които са поискали да удължат договорите си, вместо да се върнат в зоната на спора. Много моряци живеят в южните градове Херсон или Мариупол, които в този момент са подложени на тежка съветска офанзива. Тези, които желаят да се върнат вкъщи, постоянно биват отвеждани в прилежащите на Украйна европейски страни, като Полша и Румъния, с цел да се съберат още веднъж със фамилиите си или да изчакат.

Повечето от екипажите на борда на корабите на основания в Германия украински превознач BBC Chartering са руснаци или украинци. Сега компанията е загрижена, че доста от украинците желаят да се приберат вкъщи, а евентуалните им заместници от Русия не могат да излетят отвън страната.

Предизвикателствата с набирането на екипажи към този момент са управляеми, като някои корабни компании изпращат съветски моряци в Близкия изток, където съветските самолетни компании към момента могат да кацат. A.P. Moller-Maersk съобщи, че е спряла ротациите на екипажи от Украйна заради опасения за сигурността и краткотрайно е настанила украинските моряци, които желаят да се върнат вкъщи, в Полша.

А на борда на плавателните съдове напрежението се повишава, изключително като се има поради, че на доста от тях има едно краткотрайно и руснаци, и украинци. Повечето компании поучават екипажите да не разискват войната на борда и предизвикват солидарността, съпричастността и уважението.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР