Интервю с президента на българската федерация по волейбол Любомир ГаневУправителният

...
Интервю с президента на българската федерация по волейбол Любомир ГаневУправителният
Коментари Харесай

Любо Ганев: Да върнем мъжкия волейбол там, където му е мястото

Интервю с президента на българската федерация по волейбол Любомир Ганев

Управителният съвет на БФ Волейбол реши Николай Желязков да поеме щафетата от Силвано Пранди отпред на националния тим за мъже. Президентът на федерацията Любомир Ганев даде изявление пред формалния уебсайт.

- Николай Желязков бе определен за селекционер на мъжете. Кажете повече детайлности за поставените цели, щаб и състезатели?

- Изборът на Желязков идва с ясно сложени цели – класиране в осмицата на Волейболната лига на нациите и в първите 8 тима на Световното състезание. Щабът ще бъде напълно от български експерти. Може би единствено треньорът по физическа подготовка ще е чужденец, в случай че успеем да намерим подобаващ. Има към този момент препоръчан уголемен състав от 25 състезатели за подготовка, Желязков ще стартира връзка със състезателите. Аз от моя страна ще направя всичко допустимо да бъда покрай момчетата на надпреварите и също да давам поддръжка.

- Определихте 2021-а като годината на женския волейбол в България. Каква ще е 2022-а?

- Целта е да върнем мъжкия волейбол там, където му е мястото. Няма по какъв начин да сме удовлетворени с 21-а позиция в международната класация. Не съответствува с проектите на федерацията и задачите, които сме си сложили като дълготрайна стратегия с обектив Париж 2024. Ще създадем всичко допустимо като федерация да мотивираме и състезатели, и щаб. Ще създадем по този начин, че те да имат най-хубавите условия и всичко, от което се нуждаят. Да знаем, че нещата ще се вземат решение единствено на игрището и да няма странични фактори, които да въздействат.

- Имаше ли вид Силвано Пранди да остане под някаква форма в тима?

- С Пранди подписахме съглашение, че прекратяваме контракта по взаимно единодушие. Използвам случая да му благодаря от името на управителния съвет за свършената работа през годините и да продължим това, което той стартира с Ники Желязков. Затова избрахме този тандем преди две години. Да продължим по този път. А новият треньор да изкара най-хубавото от състезателите. Защото ние имаме волейболисти, които в доста от мачовете не са играли даже и на 80% от опциите си. Вярвам в тима при мъжете, имам вяра, че може доста повече от това, което демонстрира. Мястото на България е надалеч по-напред от тази 21-а позиция.

- Къде е действителното ни място?

- В първите 10 в международния волейбол. Знам, че е доста мъчно, че има доста проблеми - здравословни и с мотивацията. Но съм сигурен, че с вярна работа това може да стане. Все отново ние спечелихме семейството на Евроволей 2023 за мъже. Ако този тим не е по този начин, както беше преди 10 години, за какво да организираме това състезание? Ние ще работим да играем пред цялостни зали, публиката да е нашият седми състезател. Нашите почитатели обичат спечелилите. Страхотни са, а когато побеждаваме те стават още по-многобройни и шумни. Това е наслада и за тях, и за нас. Целта е да създадем от волейбола един атрактивен артикул, в който мъжете заемат най-важното място. Затова главните цели са ориентирани още веднъж да се върне ореола и равнището и да бъде в топ 10 на света.

- Какво решихте за треньор на женския народен тим?

- Имаше 11 кандидатури за селекционер. Само две от тях са на българи – Радо Арсов в тандем с Тони Зетова и още един българин. Взехме решение треньорската комисия да ги изследва и да ги сведе до три финални кандидатури. Изпълнителният комитет - аз и четиримата вицепрезиденти, ще ги обсъдим и ще беседваме с претендентите. Да забележим какви ще бъдат техните условия и условия. И чак по-късно ще докладваме на управителния съвет, където ще бъде определен един от тях. Най-късно до края на януари ще имаме изясненост кой ще бъде треньорът и в женското направление.

- Какви други решения взехте?

- Приехме оставката на Людмил Найденов като ръководител на треньорската комисия. На негово място застава Георги Божилов. Комисията е една от най-важните дружно с тази за детско-юношески спорт. Нашето предпочитание е докладите на треньорите да минават първо през нея. Също по този начин изборът на щабове и съответните претенденти първо да се разисква от треньорската комисия.

- За първи път има Европейско състезание за мъже под 22 години и дами под 21 години. Ще има ли избор на нови треньори?

- Да. Вече обявихме и конкурс за тези постове - за дами под 21 и под 19 години. Идеята е всяка година да се прави избор на треньори. Само тези, които си изпълнят поставените цели, ще получават нови контракти автоматизирано. Всяка година ще се прави разбор от треньорската комисия и от комисията по детско-юношески волейбол. Също по този начин би трябвало да изберем и треньори на новите национални селекции - на мъже под 17 години и дами под 16 години.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР