Интервю на Юлия КУЛИНСКА- Г-н Ненов, как оценявате участието на

...
Интервю на Юлия КУЛИНСКА- Г-н Ненов, как оценявате участието на
Коментари Харесай

Момчил Ненов: БСП е гласът на разума в управлението

Интервю на Юлия КУЛИНСКА

- Г-н Ненов, по какъв начин оценявате присъединяване на Българска социалистическа партия в ръководството на страната? Готова ли е партията да заплати политическа цена, само че страната ни да остане постоянна в комплицираната обстановка по време на рецесии и на война?

- Участието на " Българска социалистическа партия за България " в ръководството на страната е повече от сполучливо. И това излиза наяве от реализацията на политиките ни, които са част от заложената стратегия в съдружното съглашение.

Българска социалистическа партия потвърди, че е поръчител за обществения темперамент на ръководството. Всички желаеме смяната да бъде осъществена като с магическа пръчка, само че това е невероятно. 12 години страната бе теглена обратно от ГЕРБ. Накъдето и да се огледа, се виждат дефицити - стопански, финансови и политически.

Инфраструктурата е най-хубавата илюстрация за последните години, в които милиарди левове - и европейски, и от държавния бюджет - не стигнаха една автомагистрала да бъде приключена качествено.

Приетият бюджет за 2022 година е доказателство за държавност и поредност в политиката на Българска социалистическа партия, имам предвид и обществената, и икономическата сфера, както и земеделието, и туризма. Това може да се наблюдава и във " Визия за България ", която представяхме и защитавахме години преди присъединяване си в този кабинет.

Безспорно е, че обстановката, в която се намира България, е комплицирана и трагична. Както пред Българска социалистическа партия, по този начин и пред всички партии в ръководството стои задачата да преведем дружно България през тази невиждана рецесия. Не разбирам желанието на избрани политици в такава обстановка да търсят политически дивиденти и да предизвикват разделянето в обществото. Нужно е да приказваме в един глас, когато става дума за отбрана на родината ни. В момента Българска социалистическа партия е гласът на разсъдъка. Изключително значимо е страната да взима мъдри решения и да остане постоянна по време на военния спор.

След толкоз години в поредна и твърда съпротива тезите, които Българска социалистическа партия отстоява непрестанно в битката с модела ГЕРБ, бяха присвоени от така наречен партии на митинга, които в действителност са персонални планове, а ние бяхме оповестени за " систематична " партия и клеймото продължава да ни се лепи. Въпреки това, Българска социалистическа партия постоянно е залагала на действителни, вероятни политики, а не на лъжовен пиар. Затова присъединяване на Българска социалистическа партия във властта е извънредно значимо, с цел да използван нашата платформа и стратегия, от която всички популистки планове взаимстват на драго сърце.

- Как ще коментирате позицията на Българска социалистическа партия срещу глобите против Русия?

- Българска социалистическа партия е срещу глобите против Русия от години, в това число и от първия спор в Украйна. По тази тематика партията има безапелационни позиции, гласувани на Национален съвет и на конгрес. Санкциите не водят до предстоящ резултат, от тях страдат народите, родната стопанска система, енергетика, ние, българите, печелят огромните страни.

Фактите от предходните наказания сочат, че стокооборотът на Русия се е нараснал от 500 на 700 милиарда $. И последната декларация на Народно събрание в края на февруари сочи поддръжка на позициите и дейностите на ПГ " Българска социалистическа партия за България " и на министрите, излъчени от Българска социалистическа партия, по отношение на рецесията в Украйна. С нея бе предоставено на нас, социалистите, в законодателната и в изпълнителната власт да не поддържаме въвеждането на стопански наказания, да отстояваме мира, разговора и дипломатическите старания за трайно разрешаване на спора. Настояваме за неотложно преустановяване на военните дейности от страна на Русия и спорът да се реши на масата на договарянията, с цел да бъдат избегнати нови жертви и да бъде даден късмет на политическите и дипломатическите старания за намиране на трайни взаимно допустими решения.

Видно е, че министър председателят Кирил Петков изживява бързо личностно развиване. На 24 февруари той настояваше в Народно събрание да бъдат подкрепени твърдо и безапелационно безусловно всички наказания. Ден по-късно персонално от него чухме всички доводи, с които Българска социалистическа партия се аргументира в оня миг - България би трябвало да остане на оптимално изчаквателна позиция, до момента в който се оформи цената, която страната би трябвало да заплати, в случай че ги наложи

- А какво е персоналното ви мнение?

- Моето мнение не се разграничава от това на партията. България е относително дребна страна с лимитирани запаси, с цел да си позволим внезапни дипломатически придвижвания по отношение на нашите надалеч по-мощни съседи, част сме и от НАТО, и от Европейски Съюз. Каквито и идеологии или идеологически постановки да господстват в нашите съюзи, към момента никой не е отменил националния интерес като първи приоритет и държавното управление би трябвало да се преценява на първо място с него.

Няма по какъв начин да съм склонен в името на европейската взаимност да спада покупателната дарба на съгражданите ми, която така и така не е от най-високите в Европейски Съюз. В тази връзка би трябвало да държим сметка за обезпечаването на страната с вносни от Русия запаси като газ, нефт, стомани, легиращи добавки, торове, да оценим загубите и би трябвало да приказваме за глобите, едвам откакто сме обезпечили оптималните условия. За съпоставяне - видно е, че Гърция е на доста по-мека позиция от нас, а не бих споделил, че гърците хранят по-големи благосклонности от българите към Русия. Затова България би трябвало да е много по-сдържана в позициите си по спора в Украйна.

- Левицата влезе във властта с уверението, че ще е поръчител за обществените права на хората. Случи ли се това с бюджета за 2022 година?

- Социален, капиталов, на растежа е бюджет 2022. За страдание, привнесената извън инфлация " изяжда " извънредно бързо резултата, а към нея би трябвало да се прибавят към този момент и следствията от спора в Украйна. Гласуваните над 20 милиарда лева за обществени разноски демонстрират напълно отношението на държавното управление към тази сфера. Това се случва за пръв път от 30 години. За опазване на здравето - над 8 милиарда лева, за обучение - над 6 милиарда лева, а дружно с това извънреден е растежът в капиталовите разноски - от 3,7 до 8,2 милиарда лева Финансовата рамка на страната би трябвало ще влезе в действие от началото на април. Заложена е и актуализация в средата на годината.

- Вие сте член на комисията по политиките за българите отвън страната. Как оценявате дейностите на държавното управление към бежанците от Украйна?

- Комисията се занимава най-много с въпросите за отстояване на националната, народностната или културната еднаквост на сънародниците ни зад граница. Тя може единствено да спомага посредством общностите, с които комуникира в нормалната си активност.

Въпросът за бежанците е приоритет за Министерството на външните работи и структурите му, а откакто хората попаднат на територията на страната - на комплекс от мероприятия, които зависят от доста институции.

При състояние, че в Украйна миришеше на барут още през октомври м.г., редно бе да се сътвори някаква междуведомствена институция, която да координира всички нужни мероприятия. И това е щабът по рецесията, който, уповавам се, бързо ще обезпечи нужното взаимоотношение и съгласуваност на държавно равнище. Изразявам откровена човешка съпричастност към украинския и съветския народ, които усещаме близки и на които би трябвало да оказваме помощ.

- Как се отразиха рецесиите на строителния отрасъл? Какви са вижданията ви за промени в тази сфера?

- Като строителен инженер би трябвало да посочи големия принос на сътрудниците от времената преди 1989 година към нашата просвета - толкоз съществени и задълбочени проучвания в региона на строителната механика и стопанска система са били извършени, че в днешните времена на всеобщ прогрес във всички други области на знанието към момента употребяваме документалната база от 80-те години на XX век с някои дребни козметични промени.

Все отново дори толкоз закостенял в теорията си бранш се развива и сега в стопански аспект се вижда едно закъснение в региона - процесите стават все по енергоосигурени, само че нормативната им база е замряла през 1989 година и на процедура няма държавно контролиране в региона на ценообразуването. ГЕРБ съзнателно задържаха това противоречие, с цел да оправдаят скандалните си публични поръчки, само че към този момент преразглеждането е необходимо. Ускорените инфлационни процеси от последната година сложиха съществено въпроса за индексация на цените при подписани контракти по обществени планове.

В България подобен механизъм липсва, до момента в който в прилежаща Турция, при която високата инфлация е обикновено събитие от десетилетия, той е развъртян до съвършенство. Мисля, че е време да се поучим от съседите, изключително в сегашния миг на несигурни доставки на основни материали като армировъчна и конструкционна стомана.

МОМЧИЛ НЕНОВ е роден в Казанлък. Той е строителен инженер. Има професионален опит в региона на енергетиката - създаване и поддръжка на хидроенергийни уреди. С богат опит като технолог и изчерпателен експерт с технологиите на японската корпорация SEKISUI Chemical, както и на други водещи европейски производители. Член е на парламентарните комисии по труда, обществената и демографската политика и по политиките на българите отвън страната.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР