Интервю на Живка Кехайова Директорът на Националната специализирана болница за

...
Интервю на Живка Кехайова Директорът на Националната специализирана болница за
Коментари Харесай

Проф. Бранимир Спасов специално за Zonanews: Не виждам финансови причини да бъда отстранен

Интервю на Живка Кехайова

Директорът на Националната профилирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести проф. Бранимир Спасов е отхвърлен от служба. Потърсихме го за повече информация:

Проф. Спасов, какво в действителност се случи? Как бяхте отхвърлен от служба?
Чисто хронологично - на 6 април бях извикан от зам.-министъра на опазването на здравето Петър Грибнев. Той ми изчете небрежно един одитен отчет от вътрешния одит на Министерство на здравеопазването, съпроводен от констативен протокол и ми съобщи, че от тази минута съм освободен като изпълнителен шеф на болничното заведение както и като член на Съвета на шефовете.

Всичко беше доста небрежно и неразбираемо по отношение на претекстовете. Затова пожелах копие от документите, с цел да се срещна с тях. Беше ми отказано. Наложи се да заведа две молби в деловодството на Министерството на здравеопазването – едната е в качеството ми на жител, а другата – по Закона за достъп до социална информация, с цел да добия някаква визия защо става въпрос, когато ми бъде предоставена информацията.

Какви са финансовите резултати на болничното заведение?
Когато поех поста болничното заведение по хематология бе на извънредно огромна загуба. Завършихме 2020 година с облага от 150 000 лв.., а 2021 година с над 2 млн. лв.. Бяхме на прав път. Намалихме общите и просрочените отговорности. Твърдя, че това е максимумът, който можеше да се реализира по отношение на равнището, от което започнах.

Кога поехте болничното заведение и какви бяха отговорностите ѝ към този миг?
Първият контракт на УС с мен е от 15.09.2017 година. Общите отговорности бяха 23 млн. лева, а просрочените - 18 млн. лева Към днешна дата общите отговорности са под 15 млн. лева и даже доста по-ниски, тъй като към 31 март тази година имаме над 500 000 лева облага за тримесечието. Изчаквам да се обработят счетоводните данни и мога да бъда безусловно прецизен.

Нека попитам напряко - политически ли са аргументите за отстраняването Ви при сходни резултати?
Не се меся в политическите визии на Министерство на здравеопазването. Това, което мога да кажа обаче е, че не виждам финансови аргументи да бъда отхвърлен. Такъв финансов резултат не е постиган в цялата история на болничното заведение. Следователно причинитее допустимо да са подмолни.

За какво съжалявате най-вече в този миг - за положените и неоценени свръхусилия, за друго?
Бяхме почнали да градим доста неща. Финансовите ни резултати взеха да разрешават повече вложения в съвремеен вид опазване на здравето, само че в този момент тези вложения ще бъдат спрени. Дали новото управление на болничното заведение ще ги продължи, не знам.

Към какви вложения се бяхте насочили?
Към вложения, свързани с подобряването и модернизирането на главната ни активност, на равнището на образната диагностика, за реализиране на по-добра здравна грижа и даване на по-добри битови условия. Всичко това е доста значимо, тъй като ние вършим трансплантации както от кръвен донор, по този начин и от не кръвен. Пациентите ни са хора със съществени проблеми, а работата на екипа е извънредно виновна.

Освен това започнахме с шефа на Клиниката по трансплантации и развой на Европейска акредитация за лица над 18 години. Поставихме основата на благоприятни условия за европейско равнище на здравната услуга. Наистина се надявам новото управление да продължи по този път, тъй като единствено той подсигурява развиване.

Проф. доктор Бранимир Спасов приключва медицина в Медицинския университет – София през 1996 година Има няколко специалности: вътрешни заболявания, клинична хематология и здравен мениджмънт. През 2007 година стартира работа в Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести (СБАЛХЗ) в София в Клиниката по хематология, като през 2016 година става завеждащ Второ поделение по клинична хематология, а от 2017 година е изпълнителен шеф на лечебното заведение. През 2019 година е определен за ръководител на Българското здравно съдружие по хематология, а през актуалната – за ръководител и на Етичната комисия по трансплантация. Автор е на редица изявления в влиятелни медицински издания у нас и чужбина.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР