Интересът към соларните панели на покрива продължава да расте. Но

...
Интересът към соларните панели на покрива продължава да расте. Но
Коментари Харесай

Соларен панел на покрива? Ето колко ще платим от джоба си

Интересът към слънчевите панели на покрива продължава да пораства. Но какъв брой ще платим от джоба си, с цел да инсталираме слънчевата повърхност, която ще ни обезпечи независима сила за осветяване и отопление?

Министерството на енергетиката е готово да стартира в точния момент програмата за финансиране на фотоволтаични съоръжения за жилищни потребности, от която се чака да се възползват над 10 хиляди семейства.
-->
 

Тя ще разреши на хората да слагат слънчеви панели на жилищата си, като по-голяма част от инвестицията ще бъде покрита от средства от Плана за възобновяване и резистентност. Според Българската фотоволтаична асоциация самоучастието в плановете ще се изплаща на потребителите за интервал от три до четири години.

 

По проект програмата за финансиране на семействата за слагане на фотоволтаици ще стартира от 1 февруари. Управляващ орган е Министерството на енергетиката.

 

" Това е единствено първият транш от нея, имам вяра, че българските консуматори ще имат огромна изгода, ще има изгода като цяло за енергийната успеваемост и енергетиката на страната ", съобщи отрасловият министър Росен Христов пред Българска национална телевизия.

 

Общият бюджет на финансирането е 240 млн. лв., като се чака от програмата да се възползват 10 хиляди семейства. Те ще могат да аплайват по два съставния елемент - за слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване и за слагане на фотоволтаици с мощ до 10 киловатпика.

 

  " Което ще бъде изцяло задоволително за удобно прилагане на всички електроуреди в фамилията, в това число за отопление през зимата, в това число и за изстудяване през лятото ", споделя Меглена Русенова от Българската фотоволтаична асоциация.

 

Домакинствата ще могат да получат до 100% от инвестицията си, само че ще би трябвало първо да я създадат. Когато слагат фотоволтаици, страната ще връща назад до 70 на 100, само че не повече от 15 хиляди лв..

 

" Ще покрият в действителност до 70%, която ние за 10 киловата изчисляваме за към 22 хиляди лв., при 15 хиляди лв. безплатна помощ за всяко семейство, което се възползва от нея. Това значи, че ще останат 7000 лв. разход за семейството, което то може да покрие със лични средства или с потребителски заем ", обясни Меглена Русенова.

 

" Предвиждаме диалози с банки, като разбираем програмата и се надявам те да проявят интерес и да приготвят финансови принадлежности за краткосрочно финансиране на потребителите. Обсъдили сме опция за по-генерално коопериране и с Българската банка за развиване ", уточни министър Росен Христов.

 

Основните условия са кандидатстващите са да става въпрос за лично жилище, което се употребява като главно, да нямат неплатени локални налози и такси и до момента да са се отоплявали с твърдо гориво.

" Тук желая категорично да подчертая, че с " умни мрежи " или без тях, тя е настроена по този начин, че цялото електричество да бъде за лична консумация, т.е., не се планува построяването на мощности, които да продават електрическа енергия ", посочи енергийният министър.

 

От Българската фотоволтаична асоциация се надяват това да е първа крачка като на следващ стадий се основат по този начин наречените " умни мрежи ", които ще разрешат на хората и да продават непотребния им ток.

 

" По предложение на Българската фотоволтаична асоциация, в Плана за възобновяване и резистентност е заложена промяна, която ние се надяваме, че ще бъде призната като законодателство в Народното събрание - въвеждането на по този начин наречения " нет метъринг ", който работи като регулация в цяла Европа ", сподели Меглена Русенова.

 

По този метод ще се даде опция на всяко едно домакинство, което има фотоволтаична централа за лично ползване, да може и да продава на доставчиците на ток и да печели от това.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР