Интензивните валежи и рязката смяна на температурите доведоха до много

...
Интензивните валежи и рязката смяна на температурите доведоха до много
Коментари Харесай

Петя Аврамова: В България никога не се е строило толкова много

 Интензивните превалявания и внезапната промяна на температурите доведоха до доста срутищни процеси. Има ерозия на скалните масиви. Разчистването на срутището в Искърското дефиле ще отнеме няколко дни. Още през нощта е направена организация и на място към този момент работят 8 профилирани машини, които разчистват падналите над 4000 тона скална маса. Това разяснява в предаването " Лице в лице “ министърът на районното развиване и благоустройството.

Мрежите са за по-малки камъни, те са високоякостни, свършили са си работата, подпрели са скалната маса, с цел да не се повреди жп линията. Необходимо е да се работи деликатно, с цел да не се стигне до срутване на нова скална маса. Хубавото е, че няма потърпевши хора и имущество, потърпевша е пътната инфраструктура, уточни министърът.

Целият терен ще бъде обходен, тестван и където геолозите са предложили, ще бъде направено в допълнение подсилване. Веднага ще стартира планиране за анкериране  и подсилване на срутището, в това число на прилежащия склон, където е установена цепнатина. Ще бъдат инсталирани високоякостни мрежи. Масивът сега се обрушва, с цел да работят безвредно тежките машини и да запазим здравето на хората на терен, сподели още Аврамова.

Агенция " Пътна инфраструктура “ към този момент е направила план за трайно подсилване на софийската част от пътя през Искърското дефиле. Продължават напъните на организацията по подсилване на всички скатове в дефилето.

На въпрос за свлачището по пътя за Рилския манастир министърът разяснява, че следва осъществяването на втория стадий от плана, който е претърпял промени. Досега е изпълнен единствено първият стадий от него. Предложението на геолозите е да се направи  тунел, който да не дава опция при положение на ново срутване, камъните да падат на пътя, а да бъдат отвеждани от платното.

Твърдо съм срещу да се абсолютизира, че всички градежи в България са некачествени. Когато има проблем, той си има своето име. Може да е архитект, строител или строителен контрол, който би трябвало да упражнява надзор на качеството на строителството, разяснява още районният министър в отговор на въпрос. Затова са нараснали гаранционните периоди за строителството на пътища, като за автомагистралите той към този момент не е 5, а 7 години. Приети са измененията в Закона за устройство на територията, които предложихме за повишение на контрола върху строителството и върху компаниите за практикуване на контрол, както и глобите при неизпълнена активност. Другата смяна в закона планува да няма опция лаборатория на строителя да бъде употребена от надзора при действия, свързани с контрола на качеството.

Строежът на Автомагистрала " Хемус “ напредва, дейностите се извършват в период. Амбицията ни е 2024 година хората да почиват във Варна, пътувайки по автомагистрала, разяснява Аврамова. Важната за Северозападна България права Видин – София, която в огромната си част ще бъде с магистрален габарит, би трябвало да стане факт 2024 година Проектира се Автомагистрала " Черно море “, с цел да бъде затворен магистралният пръстен. Строят се автомагистралите " Струма “ и " Европа “. В България в никакъв случай не се е строило толкоз доста и толкоз съсредоточено за няколко години, разяснява министърът.

ГЕРБ поддържа в Народното събрание предлагането Сметната палата да направи одит на " Автомагистрали “ ЕАД и да ревизира всички процедури, подсети в отговор на въпрос за подадения от Христо Иванов сигнал по отношение на компанията. Държавното сдружение има подписани контракти за настоящ ремонт и поддържане с АПИ след извършени публични поръчки. Възлагането посредством инхаус е по реда на Закона за публичните поръчки. Това е европейска инструкция, която е транспонирана в закона и е процедура във всички европейски страни, уточни Аврамова.

АПИ упражнява надзор върху осъществяването на договорите с " Автомагистрали “ ЕАД и прецизно следи осъществяването на правата от Автомагистрала " Хемус “. Надявам се и имам вяра, че мениджмънтът на сдружението ще се оправи, тъй като имат предоставени много строителни действия, които изискват да бъдат оптимално мобилизирани както на терен, по този начин и при администрирането им, с цел да не забавят нито един контракт.

Средствата по контракти с възлагане от АПИ са към 5 милиарда лева, само че се заплаща за действително осъществени действия. Агенцията е платила и задатък на " Автомагистрали “ ЕАД по подписаните контракти. Осигурените от страната средства за Автомагистрала " Хемус “ и за правата от Ружинци до Монтана са в Българска народна банка и са под надзор на Министерство на регионалното развитие, уточни Аврамова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР