Intel призова производителите на дънни платки да въведат нов профил

...
Intel призова производителите на дънни платки да въведат нов профил
Коментари Харесай

Intel поиска от производителите на платки да ограничат мощността на Raptor Lake – производителността ще пострада

Intel прикани производителите на дънни платки да вкарат нов профил за настройки в BIOS, който ще ограничи лимита на PL2 (Power Limit 2/Maximum Turbo Power) мощността на процесорите Core от 14-о потомство с отключен множител до 188 W. В същото време Intel изисква този профил на настройките да се употребява по дифолт на всички дънни платки, оборудвани с процесорния цокъл LGA 1700.

В случай, че не сте осведомени, флагманските процесори Intel Core от 13-то и 14-то потомство имат проблеми със стабилността. Според Intel за това са отговорни производителите на дънни платки. Те не са спазили спецификациите на процесора и рекомендациите при създаването на BIOS.

Порталът VideoCardz написа, че множеството производители на дънни платки явно са се стремили да употребяват по този начин наречения „ рисков “ профил на настройките в BIOS. Той освен е нараснал допустимата граница на мощността на процесорите, само че и е надценил допустимото работното напрежение на чиповете. Сега Intel изисква от производителите на платки да употребяват нов Intel Baseline Profile или Intel Default Settings профил, който лимитира оптималната PL2 мощ на процесорите до 188 W. Това е много под 253 W, планувани от профилите Performance и Extreme.

Компанията също по този начин изисква от производителите на платки новият профил за настройки да бъде конфигуриран в BIOS. Фърмуерът би трябвало да бъде пуснат до края на този месец.
Профили на зареждането в настройките на BIOS

„ Intel изисква от производителите на системи и дънни платки да дават на крайните консуматори профил по дифолт на BIOS, който подхожда на предложените от Intel настройки. Предложеното име на профила е Intel Default Settings. Intel се обръща към сътрудниците с молба да внедрят профила Intel Default Settings като профил по дифолт на BIOS до 31 май 2024 година. “

се споделя в скорошно изказване на Intel

Профилът PL1 (Power Limit 1/Processor Base Power) ще остане неизменен. В същото време намаляването на лимита на мощността PL2 до 188 W ще се отрази отрицателно на продуктивността. Пример за това могат да се видят в резултатите от тестванията на дънни платки Asus и Gigabyte, обявени от YouTube канала Hardware Unboxed.

Във видеоклипа нагоре е маркирано, че Asus и Gigabyte употребяват разнообразни настройки на базовия профил на Intel за BIOS на дънните си платки. Първата от тях има предели на мощността PL1 и PL2, лимитирани до 253 W. Gigabyte, въпреки това употребява стойности от 125W за PL1 и 188W за PL2. Какво изяснява тази разлика в продуктивността, не е известно.

Съвсем предстоящо продуктивността на системата, основана на Intel Core-14900K с платка Gigabyte в игри и синтетични проби се оказа доста по-ниска от тази на системата с платка Asus. Да не приказваме за компютрите, при които са употребявани настройки на BIOS без ограничавания на мощността и напрежението за процеса.

Тестовете на платките бяха извършени най-малко седмица преди последното известие на Intel, в което бяха посочени нови условия към производителите на платки. По този метод Asus ще би трябвало да преразгледа още един път общоприетите настройки на BIOS преди края на този месец. При това PL1 и PL2 стойностите на мощността на процесора ще би трябвало да бъдат понижени надлежно до 125 и 188 W.

Според изданието Benchlife, производителите на дънни платки употребяват рискови профили на настройките на BIOS още от 9-ото потомство процесори Intel Core (Coffee Lake). Въпреки това при чиповете на Intel не са следени необятно публикувани проблеми, свързани с този факт до стартирането на 13-то и 14-то потомство процесори Core. В същото време Intel не обезкуражава производителите на дънни платки да прибавят такива профили на настройки или да ги употребяват по дифолт.

По данни на Uniko’s Hardware, Biostar е станала първият производител на дънни платки, който ползва профила „ Intel Default Settings “ като стандарт. С други думи, не е належащо потребителят да трансформира профила на настройките до предложените от Intel след актуализация на BIOS.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР