Институтът за стратегии и анализи () публикува политическия си анализ

...
Институтът за стратегии и анализи () публикува политическия си анализ
Коментари Харесай

Анализът на ИСА за август: България затъва заради неспособен политически елит

Институтът за тактики и разбори () разгласява политическия си разбор за събитията в България, в Европа и в света през месец август 2021 година под заглавие:

БЪЛГАРИЯ ПРЕД ТРЕТИ ИЗБОРИ И ВОДОВЪРТЕЖ ОТ КРИЗИ

Месецът на отпуските – август, бе тежък политически - совалки, провалени мандати, обрати, безплодни съвещания. След завъртането на конституционната процедура за сформиране на държавно управление последният спешен мандат стигна до Българска социалистическа партия без шансове за триумф.

Страната се изправи пред крещящо противоречие сред ползите на обществото и на партиите. Първите постановат да има постоянно държавно управление, вторите тласкат страната към нови избори с цялата произхождаща от това неустойчивост.

 Politico: Има Такъв Народ се срина с 4%. В идващия парламент се подреждат втори " Politico ": Има Такъв Народ се срина с 4%. В идващия парламент се подреждат втори
Огромен спад в доверието към “Има подобен народ ” регистрира социологията на брюкселското издание “Politico ”. В рамкит...

В усложнена среда на сигурност (бежански напън, четвърта ковид-вълна) България е пред трети за годината парламентарни избори, редом с президентските. Политическата рецесия се задълбочава. Индикатор са хипотезите за нови политически планове, които да влязат в протестната ниша.

Изтънява смисълът на парламентарната народна власт и страната може да бъде тласната към политическа случка. Неспособността на политическия хайлайф да покаже съдружна просвета и да реализира единодушие към няколко значими цели е знак за зависимости сред партиите и бизнес кръгове.

Нови парламентарни избори ще се нуждаят от нов подтик, с цел да се излезе от патовата обстановка. При ниска изборна интензивност 47-ият парламент ще започва със слаба легитимност. Проектокабинетът на „ ИТН “ с кандидат-премиер Пламен Николов като че ли бе препоръчан, с цел да бъде отритнат. Наложи се чувство за марионетно държавно управление на Има Такъв Народ, некомпетентно да разчита на личностните качества в своите членове.

Успешна промяна на политическия и управнически хайлайф няма да стане с кастинг. Опитът за еднопартийно държавно управление с 65 народни представители се трансформира в гротеска с разменените обиди, реплики, изваждане за обществен прочит на елементи от кухнята по време на договарянията.

Публичната среда се разпадна до вести от „ кухненски “ диаметър.
 Проф. Янакиев: Простата сметка е, че отиваме към нови избори Проф. Янакиев: Простата сметка е, че отиваме към нови избори
Отиваме към нови избори, тъй като партиите, които биха могли да поддържат това държавно управление, не са задоволителни. Простата сметка демонстрира, ч...

Диванът размени джипката, което предизвика мощно неспокойствие към новата първа политическа мощ и нейния лидер/гуру. В опит да минимизира вредите от неуспеха на първия мандат (БНТ, 27 август) даде обещание, че идващия път ще има държавно управление. Червените линии към този момент ги няма, отворена е като че ли опцията и за договаряния с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Партията на Трифонов поддържа Радев в идния избор не с цел да го издигне до триумф за втория мандат, а с цел да го срути. Особено в случай че самата тя загуби доверие вследствие на безредното си държание.

Парламентът деградира, уловен в клопката на безизходна обстановка.

Разговорът за устойчиво реформаторско болшинство напусна дневния ред. Необходимите промени се отсрочват за неопределен срок. Кадрите с полицейското принуждение от 10 юли 2020, които провокираха парламентарен спор, са шокиращи. Начинът, по който бе третиран митинга, опира до фундамента на българската народна власт и до главния въпрос до каква степен действително действа. Връщането към тематиката за митингите е един от детайлите на новата предизборна вълна, която стартира да се подвига редом с изтъняване на възможностите за държавно управление.

Казусът с двойното поданство на и офанзивите против него могат да се трансфорат в трамплин за сполучлива политическа кариера, учредена на нов план. С връчването на третия мандат на Българска социалистическа партия Румен Радев влезе в предизборната си акция. Той направи доста бездънен поклон към партията, която го издигна през 2016 година и го поддържа в този момент, както и към левите гласоподаватели, на чиито гласове разчита. За да реализира триумф обаче се нуждае от гласоподаватели от целия набор.
 Борисов: Няма да има държавни управления, до момента в който диктаторът Радев не бъде избран отново (ВИДЕО) Борисов: Няма да има държавни управления, до момента в който диктаторът Радев не бъде избран отново (ВИДЕО)
" Яд ги е, че не могат да са като нас. Уважаемата от мен, сив кардинал Мария Капон за мен приказва за деспот. Как ще се разхождате по...

Радев към този момент е в обществена война с две съществени партии – ГЕРБ и Движение за права и свободи, и е в капан, от който може да излезе единствено с негативи.

С репликата към Карадайъ за родината-майка Радев се приближи до извънредно сензитивната етническа тематика, а това може да отвори кутията на Пандора. Президентът се изправя пред огромния въпрос до каква степен гласоподавателите ще му простят неуспехите като посредник за сформиране на постоянно държавно управление.

„ ИТН “ работи като партия с двойно дъно и рискува да се трансформира в най-бързо залязлото политическо знамение. Доверието към нея стремглаво пада. От партията ще се оттеглен и евентуални сътрудници, защото всеки може да бъде подиграван, подигран, ударен под кръста, публикуван, предаден.

има твърдо ядро от последователи, което се сви като пестник в отговор на президентския. Заради срутва на Има Такъв Народ партията на Борисов още веднъж е първа политическа мощ (21,6%, „ Маркет линкс “, 26 август). Това носи имиджови дивиденти за ГЕРБ, само че не взема решение казуса за властта, защото остава в изолираност.

С предвидимо и градивно държание Българска социалистическа партия се стабилизира и регистрира растеж в поддръжката в края на месеца
 Трифонов: Ако има предварителни избори, е добре да са дружно с президентските (ВИДЕО) Трифонов: Ако има предварителни избори, е добре да са дружно с президентските (ВИДЕО)
Съставяне на ново държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия е невероятно. Зависи от ходовете на президента дали изборите ще са 2 в 1, само че по този начин е по-д...

В острата политическа рецесия, която се отключи от април насам, Нинова се затвърди като предсказуем водач с държавническо мислене, ясно изразени позиции и без подмолни срещи. Това е капиталът, с който партията ще влезе в акцията за парламентарните избори, в случай че напъните на левицата за кабинет претърпят неуспех.

Третият изследователски мандат за държавно управление, даден на Българска социалистическа партия, бе огромното тестване за. Червената линия „ в никакъв случай с Българска социалистическа партия “ работи единствено за твърдото ядро на градската десница. Ръстът в поддръжката, който идва от необятна външна страна, може да спре.

Удар върху репутацията са обстоятелствата за непублични срещи на водача на Демократична България Христо Иванов със Слави Трифонов.

През целия месец Движение за права и свободи бяха в доста забележимата част от политическия набор.

В проблематичното поле на напъните за сформиране на постоянно държавно управление позицията на партията остана константа: „ Непоискана поддръжка няма да дадем. “ Анти-ДПС реториката засилва и процеса на готовност на партията. Най-мощният катализатор в този развой бе въпросът на президента към ръководителя Карадайъ: „ Коя е вашата татковина, господин Карадайъ? “ „ Изправи се.БГ. Ние идваме! “ се затвърдиха като група, чието политическо осъществяване е от солови партии. Мая Манолова официално е първа цигулка. Групата се вписва в общата наклонност за импорт на популизъм в българската политика, като гаранция за наличие в Народното събрание.

 Анализ: За Слави Трифонов и следващата лидерска партия Анализ: За Слави Трифонов и следващата лидерска партия
Не от през вчерашния ден съществува публичната вътрешен глас, че е естествена концентрацията на властта в ръцете на един човек в страната. Докато в мона...

В преодоляването на пандемията в България няма нито една позитивна наклонност – държим антирекордите в темповете на имунизация и високото равнище на смъртни случаи. Ниското равнище на имунизация, съчетано с ескалиращи претенции и напън върху държавното управление при всеки негов опит да се вкарат рестрикции или правила, демонстрират тежки обществено-политически дефицити. Налице е мощно деморализирана общественост, резултат и на безредна държавна политика за преодоляване на пандемията.

Кампанията за имунизация е с незначително финансиране, а процентът със приключен цикъл – злополука.

Въпреки позитивното публично мнение към служебното държавно управление, съществени рецензии започнаха в редица браншове и напрежение в някои, което може да ескалира през есента.

За българската стопанска система цените на електрическата енергия имат фундаментално значение, а в изискванията на нежно възобновяване новите цени са съществена негова спънка. Исканията за лични промени и сигнали до редица служби надали ще спрат процеса на напредък на цените, които са по-скоро резултат от отлаганите промени, неналичието на национална енергийна политика и геополитически ползи в района. От въздържан реализатор на волята на изпълнителната власт Народното събрание е на път да се еманципира в една от най-важните сфери – фискалната. Това е първата стъпка за разглобяване на остарелия модел на разделянето на отговорностите сред законодателната и изпълнителната власт.

Но задачата на обновения бюджет, готвен в политическа неустановеност не може да е амбициозна и реформаторска. Това е бюджет на страха - че ще има нова вълна на ковид, че ще има неуправляем поток от бежанци и така нататък, без гаранции обаче, че новите средства ще отидат тъкмо за тези цели.

През второто тримесечие брутната работна заплата продължава да пораства по-бързо от продуктивността и от икономическия напредък с 4,3%. Увеличаването на разноските за труд дружно с повишението на тези за електрическа енергия слагат конкурентоспособността на стопанската система пред съществени провокации. Съществува действителен риск от превръщането на Афганистан в леговище за терористи от целия свят. Това прави бежанската вълна сериозен проблем за нашата страна и Европейски Съюз, защото нейните мащаби основават съществени предпоставки за проникването освен на обособени терористи, само че и на цели „ кафези “, които да бъдат внедрени дълготрайно на наша територия.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР