Инките са най-популярният древен народ в наши дни. След календара

...
Инките са най-популярният древен народ в наши дни. След календара
Коментари Харесай

Инките принасяли в жертва най-красивите си деца

Инките са най-популярният античен народ в наши дни. След календара им, предсказващ края на дните на Земята, те не престават да изумяват проучвателите им със своите навици и традиции.

Наскоро, на върха на вулкана Лулайляко в Андите, на 6 739 метра височина, са открити телата на 13-годишно момиче, 5-годишно момче и 5-годишно момиче. Смята се, че инките са имали традиции да принасят в жертва на боговете най-красивите си деца, като ги подготвяли в продължение на месеци авансово, през които ги упоявали с алкохол и опиати.

 Инки

Намерените тела са положени в обилни гробове. Смята се, че жертвоприношението е било осъществено на същото това място. Телата на децата се считат за най-добре съхранените мумии в света. Това се дължи на ледената почва и сухият въздух в региона.

Интерпретациите и проучванията на останките стартират още при тяхното разкриване през 1999 година до през днешния ден. Става ясно, че децата са подложени на ритуалът " Капакоча ". При тази гала се принасяли човешки жертви на слънцето и други богове. Извършвал се е при изключително значими събития, като раждане или гибел на държател и други, както и профилактично на всеки две-четири години, с цел да се избегнат естествени апокалипсиси.

 Ритуали на Инките

„ Съвършените деца ”, както са ги наричали, били на възраст сред 2 и 12 години. Те били подбирани месеци преди гибелта им, за която са били подготвяни методично. Част от ритуала бил децата да одобряват огромни количества алкохол и опиати през този интервал. Освен това тези стимуланти им помагали да изминат дългия път до планинския връх.

Скорошни изследвания рисуват цялостната картина на ритуала " Капакоча ". Хранителният режим на по-голямото момиче бил фрапантно изменен към година преди гибелта му. В началото менюто му включвало основно картофи, само че в избран интервал било сменено главно с месо. Предполага се, че това е част от ритуала, предхождащ жертвоприношението.

Откритите следи от алкохол при всички деца са от алкохолната царевична напитка " чича ". В децата се откриват още и следи от кока. Смята се, че са им давани да одобряват листа от растението.

Това изцяло съответствува с вярванията на инките, че потреблението на опиати давала на простосмъртните опцията да надзърнат в света на духовете и боговете. Според традициите им, алкохолът и коката са веществата, способни да доведат човек до близо до божественото положение.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР