Инж. Христин Илиев, директор на Топлофикация Бургас“: Преходът може да

...
Инж. Христин Илиев, директор на Топлофикация Бургас“: Преходът може да
Коментари Харесай

Преходът към нисковъглеродна енергетика трябва да бъде плавен

Инж. Христин Илиев, шеф на „ Топлофикация Бургас “: Преходът може да бъде сполучлив, единствено в случай че е равномерен и обективен, съгласуван с икономическите ни и обществени специфики. " В подтекста на Европейската зелена договорка и в частност намаляването на излъчванията, би трябвало да се трансформира освен енергетиката, само че и цялата индустрия. Новите технологии ще изиграят значима роля в целия този развой ", споделя още шефът на сдружението
 

Какви са вероятностите за устойчивото енергийно развиване на България в подтекста на Европейската зелена договорка, инж. Илиев?

Европейската зелена договорка е отлична опция за България да преструктурира своята стопанска система и да я трансформира освен в по-нисковъглеродна, само че и в по-конкурентноспособна. За постигането на задачите й обаче е належащо време и голям финансов запас. Трябва да имаме ясна визия и съответна тактика. Важно е да се организира прям и градивен разговор и с хората. Само по този метод заетите в нашия бранш ще се успокоят, че няма да изгубят работните си места. Както загатнах поддръжката от страна на страната и Европа е извънредно значима. Със средства от Фонда за обективен преход ще се влага  в нови технологии и преквалификация на заетите в бранша. Но това е безплатна помощ, която можем да получим единствено, в случай че подготвим и представим пред европейската общности проект за бъдещето на въглищните централи и в целокупност на българската енергетика и стопанска система. За това още веднъж наблягам, че трансформацията би трябвало да става по резистентен метод. Трябва да се обърне внимание на отражението на всяка стъпка в границите на енергийния преход върху обществените и стопански действия във въглищните райони на България. Устойчивото развиване е точно постигането на по този начин търсения баланс сред обществените и екологични правила. Темата с климатичните промени е водеща в дневния ред на европейските страни. Като член на Европейски Съюз България би трябвало да извърши заложените европейски цели за понижаване на въглеродните излъчвания, само че дано не се надвишават опциите, които има страната ни. Преходът може да бъде сполучлив, единствено в случай че е равномерен и обективен, съгласуван с икономическите ни и обществени специфики.

Казахте нови технологии. Каква ще бъде ролята им в бранша Ви?

Зеленият пакт ще промени освен енергетиката и стопанската система, а метода на мислене и държание на цялото общество. За това в подтекста на Европейската зелена договорка и в частност намаляването на излъчванията, би трябвало да се трансформира освен енергетиката, само че и цялата индустрия. Новите технологии ще изиграят значима роля в целия този развой. Те са основополагащи за бъдещето. Промените в бранша ни към този момент са факт. Разбира се, ще ни е належащо време, с цел да изминем дългия път за трансформиране на централите. Крайно време е да стартираме да мислим за същинска енергийна успеваемост. Посоката е ясна, само че би трябвало да има ясна тактика.

Какви са провокациите пред енергийния преход на България?

Основното предизвикателство пред България е, че по-голяма част от производството на електрическа енергия е от въглищата, което е обвързвано с високи въглеродни излъчвания. В същото време задачата на зелената политика на Европа е точно понижаване на замърсяването на въздуха и опазването на околната среда. Амбициозната й цел е реализиране на нулеви чисти излъчвания до 2050 година Изходът от тази обстановка е намирането на решения, използвани в къс интервал от време, само че с дълготрайна визия. Въглищните централи са стратегически значими за сигурността на снабдяването с електрическа сила на страната. В идващите години от ден на ден ще се употребяват възобновимите източници, а газът още известно време ще остане главен енергоносител. България има нужните запаси за произвеждане на вятърна и слънчева сила, само че най-малко на този стадий ВЕИ-та няма да могат да подсигуряват енергийната самостоятелност.

Смятам, че изпълняването на дилемите на Зеления пакт би трябвало да са добре уравновесени - сред екологичните цели и отбраната на българските национални ползи. Резките и крайни решения ще окажат отрицателен резултат върху социално-икономическото развиване на страната, националната и районна конкурентоспособност, както и на енергийната сигурност.

Отказваме се от въглищата, а след това на къде?

Едно от вероятните решения, с цел да се удължи живота на ТЕЦ-овете, да те да преминат на природен газ. По този метод ще се понижат въглеродните излъчвания.  Това ще усъвършенства качеството на въздуха и ще се способства за постигането на генералните цели на Европейски Съюз. Нека не забравяме, че България фактически се трансформира и в газов хъб на Балканите, и колкото повече природен газ използваме ние и Европа, толкоз повече ще печели и нашата страна. За това, както към този момент споделих, би трябвало да работим за реализиране на обективен преход. Без да се взимат прибързани решения, с цел да усетим след години действителните изгодите от Зелената договорка, както за околната среда и здравето ни, по този начин и за стопанската система ни.

Кои са предпочитаните планове в капиталова стратегия на " Топлофикация Бургас "?

Традиционно съществена част от вложенията ни са предопределени за рехабилитация и разширение на топлопреносната мрежа. Влагаме средства в ремонт на генераторите за комбинирано произвеждане на сила и техните спомагателни уреди. През целия летен сезон направихме нужните усъвършенствания на мощностите и пречистващите уреди. По авансово написания график успяхме да ремонтираме амортизираните сектори, които след време биха били причина за повреда. Основната цел на профилактиката и плануваните ремонтни действия е клиентите да получат несъмнено отопление през зимата.

През интервала на профилактиката и ремонтните действия всички наши експерти подходиха отговорно и професионално, макар че се намираме в конюнктура на пандемия. Именно посредством на  професионализма съумяваме толкоз добре да си вършим работата и в период. При нас всеки в екипа е на точното си място, клиентите могат да разчитат на навременната реакция, прецизен съвет и бързо намиране на решение при даден проблем. За нас потребителите са критерият за това до какъв брой сполучливо сме си свършили работата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР