Инициирано от модната дизайнерка Стела Маккартни и популяризирано от TikTok,

...
Инициирано от модната дизайнерка Стела Маккартни и популяризирано от TikTok,
Коментари Харесай

„Без пране“: Абсурдно ли е да не се къпем и да носим мръсни дрехи

Инициирано от стилната дизайнерка Стела Маккартни и разпространявано от TikTok, новото придвижване " Без пране " има задачата да икономисва пари на хората и да опази планетата Земя за бъдещите генерации.

" В живота важи правилото, че в случай че не е безусловно належащо да почистваш нещо, просто не го почиствай ", съобщи пред The Observer Стела Маккартни.

Последователите й не перат облеклата си и не мият косата си прекомерно постоянно и са уверени, че по този метод способстват за ограничение на последствията от световното стопляне, написа Euronews.

Аргументите им са, че богатите на въглерод перилни препарати оказват негативно влияние върху околната среда, а същото се отнася и за количествата и потреблението на вода при къпане.

Но това не е всичко.

Пералните машини имат 17% дял от общото ползване на вода, а с повишаването на разноските това оказва негативно влияние върху битовите сметки. Казано по-просто, " без пране " е добър метод да спестите пари от бюджета на семейството си.

По табиет, множеството хора перат облеклата си след всяко носене.

Но дали това е належащо?

Това напълно е въпрос на хигиена и по какъв начин се усещаме, когато сме с чисти облекла. Обикновено потта е главният провинен за замърсяването им. Но в случай че ежедневната ни работа да вземем за пример е в офис, това надали ще ни изпоти прекомерно доста.

Това значи, че облеклата могат да се носят няколко пъти, без да миришат неприятно. Добра концепция е в дрешника ни да има повече облекла от по-дишащи материи като памук. Или пък вълна, известна с естествените си самопочистващи се свойства и липса на миризми.

Според Стела Маккартни, мястото, където живеете, е основен фактор за това какъв брой елементарно е да следвате тази наклонност. Ако живеете в гореща страна, потенето е мъчно да се избегне и вълнената материя несъмнено не е най-хубавият вид.

По-доброто решение от политиката на " непране " е да се ангажирате със студено и лимитирано пране.

Според някои изказвания, по-рядкото пране на облеклата в действителност е по-полезно за тяхната устойчивост за по-дълго време. Още един плюс за околната среда.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР