Инициираният в понеделник втори опит да се впишат одобрените от

...
Коментари Харесай

Съдът блокира и втория опит да се впишат промените в борда на ББР

Инициираният в понеделник втори опит да се впишат утвърдените от Българска народна банка нови членове на надзорния и на управителния съвет на Българската банка за развиване още веднъж удари на камък в съда. С две избрания от през вчерашния ден по претенции на единия изпълнителен шеф Николай Димитров и члена на надзорния съвет Велина Бурска вписването е спряно.Така икономическото министерство, което е 100% притежател на банката, продължава към този момент месец и половина да не може да получи желаната информация за огромните заеми, одобрявани от същите тези управителни органи, които не може да смени.

Дотук се стигна, откакто предходната седмица към този момент един път промяната беше спряна по искане на Димитров. А министърът Кирил Петков обществено се усъмни в законността на определението на арбитър Мария Вранеску и в нейната мотивация, което провокира остра реакция от Софийския градски съд и от съсловната организация на съдиите.
Нов арбитър, същият излаз
Новите избрания са от арбитър Валерия Братоева, която развива малко повече аргументацията си. Според нея, с цел да се спре вписването, е нужно да има две предпоставки: да има висящо регистърно произвеждане и да има формирано пред съда дело с предмет противоречиво правно отношение, което ще има значение за издаване на охранителния акт. Или в резюме, до момента в който има провесен спор, няма по какъв начин да бъде вписано решението на едноличния притежател на ББР да назначи нови лица в управителните органи.

Съдията открива че е и двете предпоставки са изпълнени, като има импортирани искови молби от Бурска и от Димитров, с които се желае решенията на министъра на стопанската система да се прогласят за оскъдни. Не излиза наяве какви са техните причини, само че това е нещо, което би трябвало да се преглежда в главното дело, в случай че такова изобщо има, защото съдията може да реши и изобщо, че исковете са неприемливи.
Всеки може да спре всичко
Най-спорният миг е точно, че съгласно арбитър Братоева тя няма опция за преценка за това - " процесуалната допустимост на по този начин показаните искове не може да бъде преценявана в сегашното произвеждане ". Това теоретично би трябвало да значи, че освен мениджърите и надзорниците на ББР, а и безусловно всеки би могъл с подобен иск да пожелае да се блокира решението и съдът ще го одобри.

Нещо повече - по този начин всеки би могъл да блокира краткотрайно всяко регистриране в Търговския указател на всяка компания, даже да няма нищо общо с нея. И освен за лични промени, а и за безусловно всичко - съперникът ви може да блокира нарастването ви на капитала, вие пък можете да спрете прехвърлянето на компанията му. А съдът би могъл да се претрупа с сходни искове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР