Инициативата Eдин ĸoлaн, eдин път, известна като Новия път на

...
Инициативата Eдин ĸoлaн, eдин път, известна като Новия път на
Коментари Харесай

Новият съюзник, с който Китай възражда Пътя на коприната

Инициативата " Eдин ĸoлaн, eдин път ", известна като Новия път на коприната, е най-голямата цел на актуален Китай. Именно тази голяма мрежа от инфраструктурни планове , по които ще текат китайски артикули и вложения , е средството, с което Поднебесната империя счита да ускори въздействието си на Запад .

За да успее в това амбициозно начинание, Пекин се обръща към античната си столица - Сиан и нов съдружник - Казахстан . Заради основното си географско състояние централноазиатската страна е по този начин нужният логистичен център , откъдето китайските артикули да пътуват към Европа. Но тя надалеч не е единствено това.

 Контейнерният терминал на Сиан
Източник:

Контейнерният терминал на Сиан

Казахстан е най-големият пазар на така наречен вътрешно пристанище , следван от Амстердам, споделя Джиа Гай, началник на планове в маркетинга на Xi`an International Inland Port Multimodal Transportation.

Вътрешното пристанище е железопътният контейнерен терминал в античната столица Сиан, който се простира на 683 000 кв. м и свързва втората най-голяма стопанска система в света с Централна Азия.

Освен антична китайска столица, Сиан е дом на фамозната Теракотена войска и мястото, откъдето стартира античният Път на коприната , по който търговците в миналото са пренасяли артикули сред Китай и Европа.

Ключът е инфраструктурата

 Снимка 325804
Източник:

Ръководен от сегашния си водач Си Дзинпин, Китай се пробва да възроди този канал за търговия , посредством самодейността " Eдин ĸoлaн, eдин път ". Но стоките към този момент няма да бъдат пренасяни с кервани от камили, а ще вървят по жп релси .

Редица корпорации, финансирани най-вече от Китай, се стремят да изградят нужната инфраструктура в района. А Пекин се надява да завоюва от възходящия стопански напредък на съседите си.

През ноември 2014 година казахстанският президент Нурсултан Назарбаев разгласи вътрешна стратегия за стимулиране, наречена " Светъл път ".

Нейната цел е да събере 9 милиарда $ от държавни и директни задгранични вложения в инфраструктура и промишлености като агробизнеса и осведомителните технологии, в опит да понижи зависимостта на стопанската система от петрола.

" Търсенето на гуми, строителни материали, цимент, стомана от тяхна страна се усилва всеки ден ", показва Гай.

Доставки на храни

 Завод за рапично олио в Сиан
Източник:

Завод за рапично олио в Сиан

Централноазиатската страна изнася храни за Китай . Маслодайните култури, отглеждани в Казахстан, са изложени на доста по-малко замърсяване, в сравнение с биха били в Китай.

Железопътната линия трансферира семената в Сиан, където те се трансформират в олио. Крайният артикул - рапично олио, което се употребява за готвене в района, се връща назад по жп линията в Казахстан.

Този развой понижава разноските с към 20% на локалния производител на олио Aiju, следен от страната. Компанията има и преработвателно дружество в Казахстан. Причината - доставките с трен са доста по-евтини от въздушния превоз и доста по-бързи от тези с кораби.

 Забравеното пристанище, което проправя Новия път на коприната
Забравеното пристанище, което проправя Новия път на коприната

Как " Портата напразно " може да стане стопански център на Пакистан

" Благодарение на самодейността Eдин ĸoлaн, eдин път, Казахстан играе основна роля в доставките на артикули, идващи от Западен Китай, по пътя до пристанището в Рига и други места.

Те работят върху това от известно време и към този момент стартират да усещат действителни резултати , защото страната се отваря стопански . Причината за това е Eдин ĸoлaн, eдин път ", показва Дейвид Меркел, старши помощник в мозъчния концерн Atlantic Council.

Интензивна търговия

 Казахстан и Китай търгуват все по-активно
Източник:

Казахстан и Китай търгуват все по-активно

През лятото казахстанското държавно управление подписа съглашение за съдействие с Aiju, обвързвано с търговията със зърно и маслодайни култури .

Като част от контракта Казахстан може да достави 100 000 тона маслодайни семена в Китай и да сътвори хранилища за предпазване на реколтата покрай общата им граница.

На границата сред двете страни се намира и Хоргос - град трансфорат в зона за свободна търговия, който би трябвало да играе ролята на основен бизнес център . Заради облекчения данъчен режим мнозина считат града за нормално данъчно леговище .

 Хоргос е развъртян като зона за свободна търговия
Източник:

Хоргос е развъртян като зона за свободна търговия

Износът на селскостопански артикули от Казахстан за Китай към този момент се е нараснал с 7.7% през първите 4 месеца на годината до 61.6 млн. $, а вносът на китайски артикули е повишен с 23.7% до 51.6 млн. $.

Стокообменът на селскостопански артикули и артикули от селскостопанска обработка сред двете страни набъбна с 14.5% до 113.2 млн. $ .

" Един колан, веднъж дава на бизнесмените доста благоприятни условия ", показва Лиу Донгменг вицепрезидент на Xi`an Aiju Grain and Oil Industry Group, визирайки по-малките разноски и по-ниските такси за транзакции .

" Надяваме се, че ще има опция да си сътрудничим с американски компании като снабдител на храни и масла ", прибавя той.

Вашингтон ви следи

 Търговски център за казахстански храни в Китай
Източник:

Търговски център за казахстански храни в Китай

Вашингтон също следи търговията със зърнени култури сред Казахстан и Китай. Министерството на земеделието на Съединени американски щати регистрира, че износът на брашно от Казахстан за Китай се е нараснал 8 пъти от 2014 година до 2016 година, до момента в който този за други страни в района се резервира или понижава през същия интервал.

Според американските данни казахстанското държавно управление субсидира маслодайни култури на 100% за метричен звук, в случай че се продават на уреди за натрошаване и преобразяване в масла за по-нататъшна вътрешна обработка.

" Критиците на Eдин ĸoлaн, eдин път настояват, че посредством тези планове страните ще натрупат задължения към Китай . Това обаче не е проблем за Казахстан , тъй като страната се откроява със лична игра. Те могат да договорят доста преференциални покупко-продажби с Китай, Русия и Европа ", изяснява Дейвид Меркел.

 Китай и Казахстан не крият топлите си връзки
Източник:

Китай и Казахстан не крият топлите си връзки

Търговията със селскостопански артикули сред Китай и Казахстан занапред ще пораства . Китайски вложители са заинтригувани да вложат 47 млн. $ в построяването на заводи за произвеждане на нудели в Казахстан .

Те би трябвало да създават по 700 тона нудели дневно, които ще бъдат изпращани в Китай . Китайските консуматори желаят нудели, направени от казахстанско брашно, регистрират специалистите в Съединени американски щати.

Железопътният контейнерен терминал в Сиан е част от Международния търговски и логистичен парк в Сиан, който е с повърхност от 44.6 кв. км и е единственият вътрешен логистичен център за импорт на зърно и месо , съгласно китайското държавно списание Beijing Review.

" В началото имаше един до два влака на седмица. Сега има 3 до 5 влака седмично. Нашата цел е да имаме 2 влака дневно ", разкрива Джиа Гай.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР