Инфлацията в еврозоната ще достигне 7.6% тази година, сочат ревизираните

...
Инфлацията в еврозоната ще достигне 7.6% тази година, сочат ревизираните
Коментари Харесай

ЕК ревизира нагоре до 7.6% прогнозата си за инфлацията в еврозоната

Инфлацията в еврозоната ще доближи 7.6% тази година, сочат ревизираните прогнози, откакто съветската инвазия в Украйна се отрази на европейските стопански системи.

Най-новата прогноза на Европейската комисия беше оповестена в интервал, в който пазарите наблюдават от близко данните за инфлацията.

В Съединени американски щати показателят на потребителските цени набъбна с 9.1% на годишна база през юни, което беше повече от авансово предстоящото.

Опасенията по отношение на по-висока инфлация господстват и в Европа, където последните дани сочат, че цените са нарастнали с рекордните 8.6% на годишна база през юни.

Ситуацията слага под все по-голям напън държавните управления, които се пробват да лимитират резултата от по-високите цени върху семействата и върху Европейската централна банка (ЕЦБ), което ще организира следващото си съвещание идната седмица.

През май от Европейската комисия оповестиха, че инфлацията в еврозоната ще доближи 6.1% през 2022 година, преди да падне до 2.7% през 2023 година Сега и двете прогнози бяха ревизирани нагоре до 7.6% и 4%, респективно.

“Действията на Русия нарушават доставките на енергийни и зърнени артикули, което покачва цените и отслабва доверието,” съобщи еврокомисарят за стопанската система Паоло Джентилони.

“Рекордно високата инфлация се чака да доближи пик по-късно през годината и последователно да намалее през 2023 година Предвид хода на войната и незнайните към надеждността на газовите доставки, тази прогноза е обект на огромна неустановеност,” добавя той.

Очаквания за доста по-нисък стопански напредък

От Европейска комисия предвидиха през май 2.7% стопански напредък за тази година и 2.3% за идната година за Европейски Съюз и за еврозоната.

Сега прогнозата за 2023 година беше ревизирана надолу до 1.5%. Икономиката на еврозоната се чака да нарасне с 2.6% тази година и с 1.4% идната година.

Европейската стопанска система пое сериозен удар от русата инвазия в Украйна. В началото на годината стопанската система на еврозоната се очакваше да пораства с по-бързи темпове от тази на Съединени американски щати и с ритъм, надхвърлящ 4%, написа CNBC.

Санкциите по отношение на Русия, понижени доставки на природен газ, проблемите с питателните доставки и други фактори разклащат икономическите вероятности пред Европа. Много икономисти чакат криза за еврозоната по-късно през годината или през 2023 година

В Брюксел обаче отхвърлят да приказват за вероятността от криза, потвърждавайки, че това не е главният им сюжет към този момент.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР