Инфлацията в еврозоната се повиши до нов рекорден връх през

...
Инфлацията в еврозоната се повиши до нов рекорден връх през
Коментари Харесай

Нов рекорд на инфлацията в еврозоната през август

Инфлацията в еврозоната се увеличи до нов рекорден връх през този месец, надминавайки упованията и затвърждавайки причините за по-нататъшни огромни покачвания на лихвените проценти на Европейската централна банка още преди достигането на пика на цените в края на годината.

Растежът на потребителските цени в 19-те страни, които споделят еврото, се увеличи до 9,1% през август от 8,9% месец по-рано, надминавайки упованията за 9% и оставайки надалеч от задачата на ЕЦБ от 2%, сочат данни на Евростат, статистическата организация на Европейски Съюз, цитира dariknews.bg.

Разходите за сила останаха движещата мощ на цените, само че инфлацията при храните също набъбна до двуцифрена стойност, до момента в който при неенергийните промишлени артикули, които са в центъра на вниманието на ЕЦБ, се наблюдаваше скок на цените с 5%.

Данните единствено ускоряват терзанията на ЕЦБ, която се приготвя за следващото огромно нарастване на лихвите идната седмица, само че вероятностите са още по-мрачни, заяви " Ройтерс ".

Рязкото повишаване на цените на силата още преди началото на отоплителния сезон и анулацията на някои немски дотации съвсем подсигуряват, че инфлацията ще продължи да се повишава и ще надвиши 10%, преди да доближи своя връх към края на годината.

Но по-важното е, че деликатно следеният приръст на базисните цени, който филтрира волатилните цени на храните и силата, продължи да се повишава, което демонстрира, че бързото повишаване на цените се популяризира в цялата стопанска система.

Инфлацията, изключваща цените на храните и горивата, скочи до 5,5% от 5,1%, а още по-тесният измерител, който изключва и цените на алкохола и тютюневите произведения, набъбна до 4,3% от 4,0%.

" Инфлацията евентуално ще нарасне мощно през идващия месец, насочвайки се към 10%, защото в Германия изтичат някои ограничения за облекчение на енергийните разноски ", обявиха от УниКредит в записка преди публикуването на данните.

Всичко това способства в интерес на огромното нарастване на лихвите от страна на ЕЦБ на 8 септември и цифрите са в интерес на възходящия лагер на " ястребите ", които чакат извънредно огромно нарастване на лихвите.

Някои от политиците на ЕЦБ акцентират причини в интерес на нарастване на депозитната рента със 75 базисни пункта, която в този момент е нула, до момента в който други се афишират за по-скромно нарастване, в сходство с юлския ход от 50 базисни пункта.

Пазарите също са разграничени, като залозите към този момент клонят към 75 базисни пункта, само че към момента го считат за отворен въпрос.

И въпреки всичко, без значение от решението през септември, посоката на придвижване на лихвените проценти наподобява кристално ясна.

Тъй като инфлацията е прекомерно висока от прекомерно дълго време, в този момент има риск тя да се закрепи, тъй че лихвените проценти ще продължат да се повишават, евентуално и на трите оставащи съвещания на ЕЦБ през тази година.

Лихвите би трябвало да доближат така наречен неутрално ниво, което нито подтиква, нито забавя стопанската система, към края на годината и единственият въпрос е дали ЕЦБ ще надвиши това ниво.

До такова решение обаче остават месеци, а до тогава блокът евентуално ще бъде в криза, защото високите енергийни разноски натежават върху производството и потребителските разноски.

Това ще принуди ЕЦБ да преоцени позицията си и да реши дали спадът е задоволителна дефлационна мощ, с цел да спре растежа на потребителските цени, или към момента е належащо искрено стягане на политиката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР