Инфлацията е данък върху бедните. Това заяви управляващият директор на

...
Инфлацията е данък върху бедните. Това заяви управляващият директор на
Коментари Харесай

Данък върху бедните - какво е противодействието?

Инфлацията е налог върху бедните. Това съобщи ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева, дни преди водещите централни банки по света да проведат следващите си съвещания, на които да дефинират идващите си ходове при образуването на паричната политика на фона на стабилно възходящите цени в базовия сегмент (изключващ цените на храните и горивата).

С тези думи Георгиева отбрани дейностите, подхванати през последната година и половина от централните банкери, които в друга степен усилиха главните лихвени проценти за да противодействат на намаляващата покупателна дарба на популацията, която инфлацията носи. В свое изявление за Българска телеграфна агенция Георгиева уточни, че в бъдеще " не трябва да има позор ", когато хората, натоварени с отговорността да организират паричните политики на обособените страни, би трябвало да вземат решение казуса с инфлацията, като бъдат гъвкави. 

Ето и най-новите решения на централните банки:

Съединени американски щати

В опит да показва такава еластичност Управлението за федерален запас на Съединени американски щати през предходната седмица разгласи, че ще резервира съществена рента си в диапазона 5-5,25 на 100, откакто в хода на предходните си 10 съвещания (от март предходната година) последователно я увеличи, започвайки от равнището 0-0,25 на 100. 

Въпреки тази пауза обаче ръководителят на УФР Джером Пауъл загатна, че до края на годината най-вероятно ще се наложи ставките да бъдат нараснали най-малко още два пъти поради това, че инфлацията в страната (4 на 100 през май) остава надалеч от целевото ниво от 2 на 100.

Ситуацията с високите цени наподобява още по притеснителна за анализаторите, когато се вземе поради и нивото на базовата инфлация, изключваща по-динамичните цени на храните и силата, която за май бе на ниво от 5,3 на 100. Този индикатор е изключително сензитивен, тъй като в него влизат цените на всички услуги, дълготрайните активи (автомобили, компютри, мобилни телефони, техника и др.), облекло, медикаменти и други - т.е. една не дребна част от потребителската кошница. 

Според вложители, представени от Си Ен Би Си, УФР може още от юли да възобнови увеличението на лихвените проценти, като до края на годината е допустимо те да доближат подножието на шестте %.

Еврозона

През миналата седмица Европейската централна банка увеличи своите съществени лихви с 0,25 процентни пункта. Така лихвата по главните интервенции по рефинансиране - лихвеният %, по който комерсиалните банки могат да заемат средства от ЕЦБ за период от една седмица - нараства до 4,00 на 100. 

Това е осмото следващо покачване, а във валутния съюз към този момент публично се настани рецесията, откакто за последното тримесечие на 2022 година и за първото на 2023 година след преразглеждане бе разгласен негативен растеж на Брутният вътрешен продукт от по 0,1 %.

Инфлацията в еврозоната, която въпреки и да отстъпи от десетилетните върхове, достигнати в края на предходната година, през май бе на равнище от 6,1 на 100.

След оповестяване на решението президентът на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи, че " инфлацията понижава, само че прогнозите са, че ще остане прекомерно висока за прекомерно дълго време ".

В обособен коментар Йоахим Нагел, началник на централната банка на Германия, предизвести, че инфлацията е " доста лаком звяр " и би било неточност да се спре повишението на лихвените проценти.

Англия

Обединеното кралство стана първата огромна стопанска система, оповестила повишение на лихвите след края на пандемията от КОВИД-19 - през декември 2021 година - и от този момент " Банк ъв Ингланд " (Bank of England) не стопира да го прави към този момент 13 пъти подред. На последното си съвещание, извършено по-рано тази седмица, централната банка реши да увеличи главната рента с 0,5 процентни пункта (пр. п.) до 5 на 100, което е най-високото й ниво от 2008 година.

" Последните данни демонстрират повече резистентност на инфлация ", разясниха сбито от " Банк ъв Ингланд ".

Мнозинството икономисти, интервюирани от Ройтерс, бяха на мнение, че централната банка ще усили лихвите с 25 базисни пункта.

Ден по-късно, в в съгласие деяние с английското държавно управление, банките оттатък Ламанша оповестиха облекчения за получателите на жилищни заеми в опит да се понижи натискът от нарасналите вноски.

Швейцария и Норвегия 

В деня, в който " Банк ъв Ингланд " направи своя ход, други две централни банки на огромни европейски стопански системи - на Швейцария и Норвегия, също покачиха главните си лихви, надлежно с 0,25 прочие п. до 1,75 на 100 и 0,50 прочие п. до 3,75 на 100

Инфлацията в Швейцария остава ниска по интернационалните стандарти - през май тя е била едвам 2,2 на 100, само че е над заложените от банката цели.

Повишението в Норвегия бе по-голямо от упованията на икономистите, измежду които имаше консенсус за растеж от 0,25 на 100 на лихвите.

" Ако не повишим главния лихвен %, цените и заплатите може да продължат да порастват бързо и инфлацията да се затвърди ", съобщи гуверньорът на централната банка Ида Волден Баке.

Япония

На 16 юни централната банка на Япония " Банк ъв Джапан " (Bank of Japan) реши да остави главната си рента непроменена в размер -0,1 на 100, като по този метод резервира разхлабената парична политика в страната, макар че инфлацията стабилно се задържа над 3 на 100 на годишна база след дълги години на дефлация.

България

Макар Българската национална банка да е лишена от опцията да води независима парична политика, тя има забележителен набор от принадлежности, които могат да се употребяват за да насърчат или да угнетен кредитирането, като равнището на наложителните минимални запаси. Това е % от сумата, привлечена от банките, която те би трябвало да подават в Българска народна банка. Към сегашния миг този дял е 10 на 100, което значи, че на всеки 1000 лева, подадени в банките, те би трябвало да преведат по сметка в Българска народна банка 100 лева

От 1 юли 2023 година обаче равнището на минималните наложителни запаси става 12 на 100 - т.е. банките ще би трябвало да подават в Българска народна банка 120 лева на всеки 1000 лева депозити. Целта на този инструмент е да понижи ликвидността в банковата система и по този метод да ограничи кредитирането, което от своя страна подкрепя растежа на инфлацията. Това е първото повишение на МРЗ, което Българска народна банка прави за първи път от 2007 година насам.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР