Индия ще настоява пред Г-20 да подкрепи предложението й за

...
Индия ще настоява пред Г-20 да подкрепи предложението й за
Коментари Харесай

Пред Г-20: Индия ще атакува големите играчи с по-висок данък свръхпечалба

Индия ще упорства пред Г-20 да поддържа предлагането й за увеличение на налозите, които мултинационалните компании заплащат на страните, където са осъществили " свръхпечалби ".

Това оповестиха държавни чиновници, представени от Reuters.

Предложението на Индия, което беше обявено за първи път, може да понижи оптимизма на членове на Г-20 като Австралия и Япония, че на срещата на финансовите министри и централните банкери в Гуджарат ще бъде реализиран прогрес по дълго чаканото преразглеждане на световното корпоративно данъчно облагане.

По-рано австралийският финансов министър Джим Чалмърс изрази оптимизъм за напредъка по дълго чаканото преразглеждане на световното корпоративно данъчно облагане на срещата в Индия.

" През годините беше реализиран прогрес и ние желаеме да го задълбочим ", съобщи Чалмърс пред телевизия ABC, визирайки срещата на финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 в понеделник и вторник.

" Това е в действителност значима опция да се уверим, че сме уредили вярно многонационалното данъчно облагане, тъй че фирмите да заплащат налози там, където осъществят облагите си ", добави той.

Очакваше се над 140 страни да стартират да ползват от следващата година съглашението от 2021 година, което преразглежда десетилетните правила за данъчно облагане на мултинационалните компании. Настоящите правила се считат за остарели, защото софтуерни колоси като Apple или Amazon могат да записват облаги в страни с ниски налози, отбелязва Reuters.

Първата част от съглашението има за цел да преразпредели правата за облагане на към 200 милиарда $ облаги от най-големите и най-печеливши мултинационални компании към страните, в които се реализират продажбите им.

Втората приканва държавните управления да сложат завършек на конкуренцията във връзка с данъчните ставки за привличане на вложения, като дефинират световна минимална ставка на корпоративния налог от 15% от следващата година.

Съгласно съглашението се смята, че международните корпорации с годишни доходи над 22 милиарда $ осъществят свръхпечалби, в случай че надвишават 10% годишен растеж. Допълнителната такса от 25 % върху тези свръхпечалби се разпределя сред страните, добавя Reuters.

Някои страни обаче имат опасения за многостранния контракт, който е заплашен от неуспех, съгласно анализатори.

" Индия направи оферти, с цел да получи дял от правата за облагане на свръхпечалбите на мултинационалните компании ", твърди осведомен източник.

Предложенията са отправени към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и ще бъдат дискутирани " обширно " на срещата на Г-20 в понеделник и вторник, добави той.

Трима анонимни чиновници обявиха, защото разискванията с Организацията за икономическо сътрудничество и раз не престават, а срещата на Г-20 не е почнала публично, Индия ще изиска доста нарастване на налозите, плащани в страните, в които фирмите правят стопанска активност. Те не прецизираха каква сума желае Индия. Министерствата на финансите и на външните работи на Индия и Организацията за икономическо сътрудничество и раз не дадоха отговор на запитванията за коментар.

Индия е най-многолюдната страна в света и е на път да се трансформира в един от най-големите потребителски пазари. Според изследване на People's Research on India's Consumer Economy междинният приход на индийците ще нарасне повече от 13 пъти до 27 000 $ до края на 2047 година

В документ, оповестен преди дни, Организацията за икономическо сътрудничество и раз съобщи, че няколко юрисдикции са изразили угриженост по отношение на разпределянето на правата за облагане сред страните. " В момента се поставят старания за разрешаване на тези въпроси предвид на бързата подготовка на Многостранната спогодба за сключване ", се споделя в документа.

На този декор, Индия, като ръководител на Г-20 сега, се стреми към неутрална позиция във връзка с войната и отхвърля да упреква Русия за нашествието, почнала през февруари предходната година. Страната упорства за дипломатическо решение и внезапно усилва покупките си на съветски нефт, даже когато западните страни се пробват да притиснат Москва, отбелязва Reuters.

По време на своето председателство Индия се пробва да подчертае икономическото влияние на спора, както и въпроси като изменението на климата и задълженията на по-бедните страни. В Г-20 влизат богатите страни от Г-7, както и Русия, Китай, Бразилия, Австралия и Саудитска Арабия. На групата се падат над 80% от международния Брутен вътрешен артикул, добавя Reuters.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР