Индия се е прицелила в домакинството на най-грандиозния спортен спектакъл

...
Индия се е прицелила в домакинството на най-грандиозния спортен спектакъл
Коментари Харесай

Индия иска Олимпийските игри през 2036 г., но готова ли е за това?

Индия се е прицелила в семейството на най-грандиозния състезателен театър в света - Олимпийските игри.

Това се случва, написа CNBC, на фона на организирането на две огромни международни събития през 2023 година - срещата на върха на Г-20 и срещите Business 20 на най-големите международни индустриални колоси.

През октомври министър-председателят Нарендра Моди афишира, че Индия възнамерява да бъде хазаин на игрите през 2036 година, като съгласно известията това е " вековна фантазия " на страната. Индонезия, Мексико, Турция и Полша също са изразили интерес да се включат в конкуренцията.

Индия е " безусловно подготвена " да бъде хазаин на Олимпийските игри, декларира Нита Мукеш Амбани, създател и ръководител на Reliance Foundation, филантропското звено на Reliance Industries.

Reliance Industries, най-голямата компания в частния бранш в страната, подписва партньорство с Индийската олимпийска асоциация (IOA) предходната година. Това партньорство " има за цел да увеличи представянето на индийските спортисти, да поддържа националните спортни федерации и да построи престижа на Индия като международна спортна нация, с упоритостта да бъде хазаин на Олимпийски игри в бъдеще ".

" Хората се разсънват за капацитета на Индия ", разяснява Амбани след срещата на върха на Г-20 и показва вяра, че Индия ще получи шанса да бъде хазаин на Олимпийските игри. " Надявам се, че ще го видя през този живот. "

В изявление за CNBC през септември президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах удостоверява, че комитетът е провел " прочут разговор " с Международната олимпийска асоциация (МОА) и индийското държавно управление по отношение на кандидатурата.

По думите му ползата на Индия към семейството на игрите е " чудесна вест за цялото олимпийско придвижване ", като акцентира, че страната е на прага на процъфтяващо спортно придвижване, което излиза отвън рамките на по-традиционните спортове и обгръща повече олимпийски такива.

Минали провали преследват Индия

Въпреки че Индия желае да бъде хазаин на най-голямото спортно събитие в света, минали провали хвърлят сянка върху евентуалната кандидатура на страната.

През 2010 година Индия е хазаин на Игрите на Британската общественост, които са белязани от закъснение на строителството на инфраструктурата, неспазване на периодите за подготовка на Ню Делхи и голямо превишаване на бюджета.

По това време The Guardian оповестява, че прогнозните разноски за Игрите на Британската общественост са сред 2 и 4 милиарда паунда, в това число инфраструктурните планове. Първоначалният бюджет, утвърден от индийското държавно управление през април 2007 година, е в размер на 500 млн. паунда, показва още изданието.

Отделно от това BBC дефинира подготовката за Игрите на Британската общественост през 2010 година като " голяма злополука за връзките с обществеността " и декларира един месец преди събитието, че Делхи " надалеч не е подготвен ", като показва дупки по пътищата и игрища, които към момента се ремонтират.

През 2011 година, след приключването на игрите, ръководителят на организационния комитет на Игрите на Британската общественост Суреш Калмади е задържан за корупция и финансови злоупотреби.

Световната купа по крикет тази година, която се организира в Индия, също провокира рецензии, защото при мачовете с присъединяване на страната хазаин стадионите се пълнят, само че посещаемостта на мачовете с присъединяване на други тимове е слаба.

Някои почитатели се оплакват в обществените мрежи, че билетите са били продадени онлайн, само че на фрагменти от събитията онлайн се виждат празни места, а английските медии акцентират неприятната транспортна съгласуваност и неналичието на съществени улеснения на стадионите.

Като се има поради всичко това, може ли Индия да подсигури провеждането на Олимпийските игри през 2036 година?

Дейвид Картър, доцент по състезателен бизнес в University of Southern California, разяснява пред CNBC, че корупцията, преразходите и други разногласия с огромен публичен интерес са станали неразделна част от организацията на множеството Олимпийски игри. Бъдещите страни домакини обаче би трябвало да са наясно с задачата си за образуване на игрите, с цел да се приготвят и да понижат рисковете, свързани с тези несъгласия.

" Търсят ли възвръщаемост на икономическите си вложения? Възвръщаемостта под формата на повишение на статута на националния бранд задоволителна ли е? Комбинация от двете ли се търси? В доста случаи разноските за осъществяване са единствено едно от съображенията на фона на по-широки национални начинания ", показва той и прибавя, че " способността за осъществяване на Олимпийските игри е въпрос както на политическа воля, по този начин и на даване на безапелационен логистичен проект, включващ уреди, осигуряващи оптималната стойност за всички заинтригувани страни ".

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР