Индия и Австралия подписаха днес споразумение, с което всяка страна

...
Индия и Австралия подписаха днес споразумение, с което всяка страна
Коментари Харесай

Индия и Австралия подписаха важни споразумения

Индия и Австралия подписаха през днешния ден съглашение, с което всяка страна дава надругата достъп до свои военни бази, с цел да се улесни обменът при взаимната отбрана и при учения, съобщи Ройтерс.

Споразумението, известно като Споразумение за взаимна логистична поддръжка, беше реализирано на виртуална среща на високо ниво на индийския министър председател Нарендра Моди и австралийския му сътрудник Скот Морисън.

"Споделяме демократични полезности, господство на закона, свободи, почитание към интернационалните институции. Когато те бъдат подложени на тестване, се нуждаем от подсилване на съдействието си ", сподели във встъпителните си думи Моди.



"Време е нашите връзки да се разширят и да се задълбочат ", обърна се Морисън към Моди.

Споразумението разрешава на военни кораби и самолети да презареждат с гориво и да имат достъп до обекти за поддръжка, и се възприема като част от по-широка тактика на демократичните страни в района за опълчване на военната и икономическа мощност на комунистически Китай.

Индийски войски са изправени против китайски по продължение на противоречивата обща граница високо в Хималаите.

Въпреки че до момента пукотевица не е имало, опълчването по границата е най-сериозно от години. То се случва в миг, когато Индия е все по-загрижена поради големия си търговски недостиг с Китай, а Пекин скоростно уголемява наличието си в Южна Азия посредством самодейността си Пояс и път на коприната.

Въпреки че Китай е най-големият покупател на австралийски експортни артикули, неотдавна сред двете страни имаше търговски търкания.

Австралия разгневи Китай и с настояването си за интернационално следствие на произхода и разпространяването на новия ковид, появил се в края на предходната година на първо време в централния китайски град Ухан.

Над 60 страни са подкрепили Австралия за следствието на COVID-19

През януари се наложи Морисън да анулира своя аудиенция в Индия поради горските пожари. След това, поради продължаващата пандемия, се наложи двамата водачи да се срещнат виртуално.

Подписани са също съглашения за усилване на съдействието в кибертехнологиите.

Не се загатва дали Австралия ще се причисли към Индия в годишните морски учения, провеждани взаимно със Съединени американски щати и Япония в Индийския и в Тихия океан. Китай реагира яростно при последното присъединяване на Австралия през 2007 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР