Имунизационният кабинет на РЗИ в Силистра предоставя възможност за ваксинация

...
Имунизационният кабинет на РЗИ в Силистра предоставя възможност за ваксинация
Коментари Харесай

Къде може да се ваксинирате в Силистра

Имунизационният кабинет на РЗИ в Силистра дава опция за имунизация против COVID-19 без авансово записване, оповестиха от инспекцията.

Това може да стане на 14 септември - сряда, от 16:30 до 18:30 часа и на 15 септември - четвъртък, от 13:00 до 16:00 часа. Министерството на здравеопазването (МЗ) заяви през вчерашния ден, че е одобрило рекомендациите на Експертния съвет по контрол на имунопрофилактиката за използването на ваксини против COVID-19 за първична имунизация и за бустерна доза. Съгласно рекомендациите при първична имунизация се ползват иРНК ваксини Comirnaty или Spikevax против истинския вид на SARS-CоV-2 или векторната ваксина на Janssen (JCOVDEN).

При бустерна доза се ползва приспособена иРНК ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1. Адаптираните ваксини се слагат на хора на и над 12 година най-рано три месеца след приключен примитивен курс на имунизация или след подложен бустер.

Бустерна доза от приспособена иРНК ваксина е мощно целесъобразна за хора на и над 12 година, които са получили най-малко първична имунизация (завършен имунизационен курс), без значение от типа на приложената ваксина против COVID-19: имунокомпрометирани; трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия; пациенти на хронична диализа; пациенти с онкохематологични заболявания; консуматори и личен състав в обществени заведения, осигуряващи дълготрайна грижа за възрастни хора; медицински експерти, ангажирани с лекуването на пациенти с COVID-19; възрастни хора на и над 65 г.; хора над 12-годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина против COVID-19 (независимо дали за довеждане докрай на първична имунизация или бустерна доза) преди повече от шест месеца.

От през вчерашния ден бустерна доза от приспособената иРНК ваксина на Pfizer/BioNTech може да бъде сложена в имунизационните кабинети на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), при общопрактикуващите лекари, както и в разкритите имунизационни кабинети в лечебни заведения.

Всички РЗИ към този момент са снабдени с задоволителни количества от адапатираната ваксина на Pfizer/BioNTech, а сега тече снабдяването на общопрактикуващите лекари и на имунизационните кабинети в лечебните заведения, оповестиха от Министерство на здравеопазването.

Адаптираната иРНК ваксина на Moderna ще бъде разпределена до РЗИ в границите на актуалната седмица, а слагането ѝ ще се прави в избрани за задачата имунизационни кабинети. Информация за съответните кабинети на равнище област ще бъде оповестена нана РЗИ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР