Нови по-високи цени ще имат таксиметровите услуги в Силистра от

...
Нови по-високи цени ще имат таксиметровите услуги в Силистра от
Коментари Харесай

Такситата в Силистра с нови тарифи

Нови по-високи цени ще имат таксиметровите услуги в Силистра от 1 март. Председателят на локалната Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи Стелиян Николов сподели за Българска телеграфна агенция, че нарастването е на база решение на локалния Общински съвет от 2022 г. 

„ Миналата година не можахме да актуализираме цените за километър пробег поради локалните избори. Досега карахме на минималната цена, която беше избрана през 2022 година, а в този момент взехме решение да минем на оптималната, която е с 20 стотинки повече.

През 2021 година се взе решение, че първичната такса може да е от два до три пъти по-висока от минималната цена за километър пробег. Тогава определихме тя да е два пъти по-висока. Сега на събранието, което организирахме, взехме решение да я увеличим до три пъти от минималната цена за километър пробег “, сподели Николов.

Така новите цени на дневната и нощната цена става надлежно 1,20 и 1,30 лв. на километър. Първоначалната такса се усилва на 2,97 лв. денем и на 3,30 лв. през нощта.

Според някои от водачите нарастването е огромно и може да отблъсне част от клиентите. Други са уверени, че мярката дори е закъсняла и не може да настигне инфлацията от последните 2 години. 

„ Увеличиха се и минималната работна заплата, горивата, цените на сервизите и консумативи като масла и филтри. Поскъпването има и на останалите сфери от живота “, споделиха за Българска телеграфна агенция представители на сектора.

Въпреки по-високите цени интерес към специалността липсва. Според Стелиян Николов единствено за последните няколко години броят на такситата в Силистра е намалял на половина.

„ Този бизнес умира. Аз бях притежател на пет автомобила, като всеки имаше по двама водачи. Днес към този момент съм продал всички. Разходите са огромни, всеки ден водачите имат повече от 30 лв. разноски.

Повечето от тях имат и заеми за колите си. Много сътрудници към този момент избират да работят във компании или на държавна работа, където имат осигуровки , платени отпуски и болнични. Ако някой счита, че таксиметровите водачи печелят доста, да заповяда, ще го приемем с отворени прегръдки в нашите редици “, сподели Николов.

Според него наклонността към понижаване на такситата в Силистра ще продължи и отсега нататък. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР