Има зависимости, които стигат до най-високите нива. Скандалът с Красьо

...
Има зависимости, които стигат до най-високите нива. Скандалът с Красьо
Коментари Харесай

Атанас Славов: Връзката между Иван Гешев и кръговете около Мартин Божанов и Петьо Еврото е явна

„ Има зависимости, които стигат до най-високите равнища. Скандалът с Красьо Черния докара до някакви освобождавания във Висш съдебен съвет и магистрати. Да се надяваме, че казусът с Мартин Божанов-Нотариуса, който е прочут от години, ще има последици, които да са на институционално равнище “.

Това изясни в предаването „ Защо, господин министър “ министърът на правораздаването Атанас Славов.

„ Настоявам за дейно следствие – кои са поръчителите, до какви равнища в правосъдната система са стигали зависимостите, кои са магистратите, изпаднали в такива зависимости. Имам пълномощие да предлагам дисциплинарни наказания. Те ще бъдат наложени от двата нови съвета. За всеки магистрат, за който се откри, че е с карта за достъп до този клуб, за всеки, за който има данни, че е упражнявал напън и рекет – аз ще формирам дисциплинарно произвеждане и ще предложа неговото освобождение “, акцентира министърът.

Разследващите публицисти Марин Николов и Стоян Георгиев описаха за първото дело против Мартин Божанов и последната му среща с „ правораздаването “

„ Случаят със заплашване на арбитър Цариградска е отпреди 3 години. Взеха се ограничения, които не дадоха своя резултат. Разследването на „ Антикорупционния фонд “ е от 2021 година. Миналата година при чуването във Висш съдебен съвет на проблема „ Осемте джуджета “ настоявах и за чуване на проблема „ Списък за бърз надзор “. Основното настоящо лице към този момент не е сред живите. Той би бил идеалният предпазен очевидец, тъй като е брокерът сред политическата или олигархичната част и правосъдната система “, добави Славов.

Според него е значимо, че в Народното събрание е основана анкетна комисия по случая „ Нотариуса “.

„ Отговорност на институциите е да не остане прахуляк в очите. Тези комисии постоянно са неефективни. Отказва им се информация даже и от прокуратурата. Засега се и въпросът – има ли прокуратурата цялостен монопол върху досъдебния развой, може ли да даде информация за досъдебни производства? “, уточни той.

Той уточни, че няма данни за политици, които да са свързани с Мартин Божанов, само че има за магистрати

„ Тук не става дума за политическа интервенция, за предоставяне на инструкции, а да е ясно за обществото какво се случва. Като стъпих в служба преди 8 месеца това беше първият проблем, по който се интересувах. Съдия Цариградска беше подала информация и до Министерството на правораздаването. От прокуратурата споделиха, че се работи. Има досъдебни произвеждане, само че въпросът е за момента, в който ще има обвинени “.

Беше направено конкретизиране да имам поради, че Марти е бил непосредствен с Гешев и Пеевски, споделя тя

„ Връзката сред Иван Гешев и кръговете към Мартин Божанов и Петьо Еврото е очевидна. Тя се твърдеше от самите участници – и от Петьо Еврото, и от Мартин Божанов. Една негова имитация е – „ Ние си приказваме с Господ “, имайки поради основния прокурор. Самата тази връзка би трябвало да се проверява “, акцентира министърът.

Главният секретар беше безапелационен, че Министерство на вътрешните работи не разполага със лист с имена, посещавали частния клуб

Конституционната промяна

„ През последните по-малко от три години преобладаващо управляваха служебни държавни управления. Това е фактическата обстановка. Съдебната промяна стартира с измененията в Конституцията, само че тя занапред ще мине в решаваща фаза с измененията в Закона за правосъдната власт “, сподели той.

„ Поръчкови убийства е имало. Не мисля, че се връщат мутренските години. Има късмет България да се откъсне от спиране на тези зависимости “, добави той.

Придобиването на българско поданство

„ Придобиването на българско поданство по генезис е добре контролирано. В съвета са включени и Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Министерство на регионалното развитие и Министерство на обществените действия. Всяка молба за поданство би трябвало да получи позитивно мнение от Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Правили сме инспекции на процедурата, която се случва в Министерството на правораздаването, не са открити такива случаи (на съветски жители, получили български паспорти – бел. ред.). Подали сме над 80 сигнала до прокуратурата за опит за придобиване на българско поданство с подправени документи. Бившият министър на правораздаването Крум Зарков също е подавал такива сигнали. Има хиляди случаи, в които изпращаме документира до Министерство на вътрешните работи, с цел да се откри дали са същински, или не “, разяснява министър Славов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР