Има закономерности, които движат инфлацията. И това най-вече са цените

...
Има закономерности, които движат инфлацията. И това най-вече са цените
Коментари Харесай

Юлиян Войнов, финансист: Цените на енергоносителите движат инфлацията

„ Има закономерности, които движат инфлацията. И това най-много са цените на енергоносителите. Затова е международен феномен, обвързвана е главно с войната в Украйна и с политиката на Русия, която употребява газа като оръжие. Общо взето, всеки ден се стопират газови потоци към Европа от страна на Русия. И това е в основата на покачването на инфлацията, защото цените на енергоносителите са част от всяка стока. “ Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Юлиян Войнов като коментар на новината за рекордното повишение на индустриалните цени през юли.

 

В момента ние сме стигнали на относително високо равнище и оттук насетне какво може да се случи? На първо място, покачването на лихвите - главно в Съединени американски щати, Европейската централна банка към този момент увеличи един път лихвите, най-вероятно ще го направи още един път идващия месец – всичко това води до закъснение на икономическото развиване. С това се забавя и потреблението. Всичко това въздейства върху цените.

Моята прогноза е, че сега сме стигнали някакъв пик и към този момент изрично се следи закъснение на инфлацията в Европейски Съюз. България като част от тази зона, може би ще има още месец-два същите равнища и към края на годината и началото на идната при всички случаи ще има понижение на инфлацията.

Възможността за влизане в криза е безусловно действителна. Очаква се това да се случи. Най-вероятно ще го забележим началото на идната година, макар че не е изключено някои от страните в Европейски Съюз да влязат още тази година.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР