Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават

...
Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават
Коментари Харесай

Богословът проф. Иван Желев алармира: Проправят пътя на митрополит Николай към поста патриарх

Има църковна политика. Стремят се някои хора да си основават лоби. Фракцията, която управлява митрополит Николай, се усили от през вчерашния ден с още един негов покровител, което му проправя пътя вероятно да бъде определен за патриарх. Това съобщи пред БНР богословът проф. Иван Желев след избора на новия Сливенски митрополит.

По думите му митрополит Николай няма подаден писмен отвод да влезе в конкуренцията за нов патриарх.

" Ще има агитация, ще бъдат стимулирани някои от гласоподавателите ", предвижда Желев.

" Едни се купуват с пари, други с дарове, други - с напън или някакви обещания. Възможно е и такова нещо да стане. Говори се и се написа, че измежду тримата в късата листа за избор на новия патриарх ще бъдат митрополит Николай, митрополит Йоан и Врачанският митрополит Григорий. Споменава се още Русенският митрополит Наум, не трябва да се изключва и Ловчанският митрополит Гавриил, посочи богословът в предаването " Преди всички ".

За новоизбрания Сливенски митрополит Арсений проф. Желев уточни, че той е " креатура " на Пловдивския митрополит Николай: " Той го ръкоположи за духовник. След това по негово предложение беше ръкоположен и за свещеник. От години го готви митрополит Николай. Това към този момент е реалност ".

По проблема с провокиралата въпроси и напрежение обща литургия с представители на Украинската черква проф. Желев разяснява: " Това беше ход на митрополит Николай да си направи малко реклама. Още повече, че сме пред избори, евроатлантизмът е доста на мода. Патриарх Вартоломей като човек, зад който стои и Държавният департамент - доста е влиятелно да си в положителни връзки с него. Митрополит Николай отиде да му се поклони там и да се схванат, да получи поддръжка. Сега към този момент е почитател на Цариградската патриаршия. Служиха с тези украинци, които пък Българската черква не е признала - това е нарушаване на каноните ".

Богословът призна, че " геополитиката навлиза и в Църквата по подобен метод ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР