Има немалко хора, които имат притеснение по отношение на добрите

...
Има немалко хора, които имат притеснение по отношение на добрите
Коментари Харесай

Можем ли да си купим телефон, който не е зависим от Google и Apple?

Има значително хора, които имат терзание във връзка с положителните планове на Гугъл и Apple. Двете компании събират в действителност доста информация. При опит да намерим опция се появяват имена като Lineage, Sailfish OS и други, само че общото сред тези платформи е, че изискват някакво равнище на техническа просветеност или бързо са блъснали дъното.
Има ли устройства, които хардуерно и софтуерно да не ни поставят в ръцете на двете корпорации?
Очевидният отговор за на ниска цена устройство е нещо от сорта на Nokia 105 и Nokia 106. Това ще свърши работа, в случай че потребностите на потребителя се свеждат до позвънявания, SMS и слушане на радио.

Какво обаче, в случай че имаме потребност от устройство с опциите на смарт телефон? Една опция е да си вземем дребен преносим компютър. Много известни по света са тези от серията One Mix – Yoga, 1S, 2S. Те се зареждат от Windows 10, само че при него имате някакво равнище на надзор каква информация да се събира. И въпреки всичко приказваме за една от най-подлаганите на подозрения корпорации. Тук ще би трябвало да похарчим и по-сериозна сума, само че още веднъж ще останем надалеч от високите цени на високия клас умни телефони.
Това обаче като че ли ли също не дава отговор изцяло на потребността на всеобщия консуматор – къде поради размери на устройството, къде поради нещо друго.
Проблемът е, че даже неумишлено множеството хора са подвластни от услуги на Гугъл. Gmail господства имейл пазара, YouTube е най-голямата видео платформа. За търсачката на Гугъл няма действителна опция със същите благоприятни условия. Гугъл Chrome е най-използваният браузър, а Гугъл Maps предлага най-хубавата услуга за карти. Имат други възможности, само че те изискват старания, доработки или взаимни отстъпки, на които всеобщият консуматор не е подготвен.

Интересно е, че към този момент и новите „ сапунерки “ се ориентират към по-умни операционни системи. Последния телефон на Nokia от тази категория, Nokia 8110, е оборудван с KaiOS. Гугъл има $22 милиона инвестиция в плана. Alcatel Go Flip 2, JioPhone и Orange Sanza са други телефони, които употребяват същата OS.



В KaiOS намираме WhatsApp, Фейсбук, YouTube, Гугъл Maps и Гугъл Assistant.

KaiOS стартира като отклонение на плана B2G (Boot to Gecko). Това е план с отворен код на Mozilla, който фондацията стопира да създава през 2015-та. Gonk, операционната система под Gecko (енджинът за рендер на Firefox) съставлява малко ядро на Linux, произлизащо от AOSP на Гугъл, планът за отворен код на Android.

Дори да приемем, че тази операционна система, която към този момент е извънредно всеобща в Индия и Африка, е международна опция на Android и iOS, тя си остава ненапълно подвластна от Гугъл.
Дори Microsoft не можа да удържи на течението на пазара за мобилни телефони със своята операционна система.
Особено по повод предлагането на приложения за платформата, нещата бяха доста зле. Все още на пазара има останали телефони с тяхната OS, само че те са остарели модели и скоро ще спрат да бъдат поддържани.



Canonical се опита да се настани на пазара с Ubuntu Touch. Беше сериозен неуспех. Разработката сега е в ръцете на UBports Community. През 2015 година се появи версия за OnePlus One. След това имаше още няколко опита, само че нищо изключително.

Samsung и LG също имат упоритости да усилят независимостта си. Samsung опита да предложи своята платформа Tizen в Индия, само че безрезултатно. За в този момент се среща единствено в умните часовници Samsung Gear. LG закупи webOS на Palm от HP през 2013. Използва се главно в умните тв приемници на компанията.

Sailfish върви ръка за ръка с проваления план на Nokia и Intel, MeeGo. Последната версия употребява графичната обвивка на Jolla, компанията, която най-вече поддържа плана. Sailfish може да се пусне на повече устройства по отношение на Ubuntu Touch, само че не виждаме съвременен телефон, който да го употребява. Същото важи за /е/ (бившата Eelo), която е Android изолиран от Гугъл, и LineageOS (наследникът на CyanogenMod).
Като бъдеща опция виждаме Librem 5 (телефон с PureOS), който дава съществени очаквания, най-малко на хартия.
Като цяло казуса на всички тези Linux-базирани планове е еднакъв със ориста на операционната система за компютър. Има безчет доста версии, само че съвсем всички те са обречени още от старта. Повечето от основателите им няма нужните умения, предпочитание и финанси, с цел да построи в действителност всеобща и надеждна платформа. Важи изключително, в случай че включим хардуер, приложения, услуги, маркетинг, дистрибуция и поддръжка на продукта в уравнението. Докато това не се промени, целевата им група остава на равнище запалянковци.
Ще изгрее ли звездата на Huawei?


Действията на Тръмп против Huawei накараха компанията да се замисли за опция на американския програмен продукт и американските чипове. Производителят към този момент създава своя операционна система, която е съвместима с приложенията на Android. Позната е под името Hongmeng OS. Потенциалните загуби на Huawei са в десетки милиарди, в случай че не може да предложи нещо на равнището на Android за устройството си, при нови продължителни наказания. Със сигурност няма да пестят запаси за създаването.

Самата страна Китай има интерес да размени американските технологии с локални други възможности. Това може да отнеме време, само че в дълготраен проект може да нарани компании като Гугъл, Qualcomm, Intel и прочие.

Последното антимонополно следствие на Европейски Съюз против Гугъл цели да разреши на производителите да оферират различни браузъри и търсещи машини. Ще разреши на доставчиците и да продават телефони с различни версии на Android, което Гугъл до в този момент не разрешава.
Проблемът не са единствено корпорациите
Каквото и да се случи с Apple, Гугъл, Microsoft, хората купуват телефони поради приложенията. Почти всички приложения не третират добре персоналните ни данни. През 2017-та, изследване на Университета Бъркли откри, че към 70% от приложенията споделят информация с трети лица.

Самият модел за монетизация в сектора е основан на наблюдаване на потребителите. Антимонополните дейности на Европа, въвеждането на GDPR регламента и други сходни начинания за в този момент не са трансформирали нищо значително.
Каква съгласно вас е алтернативата?
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР