Има моменти в историята, когато за кратко време трябва да

...
Има моменти в историята, когато за кратко време трябва да
Коментари Харесай

Дали да има правителство с ГЕРБ е чак третият въпрос

Има моменти в историята, когато за малко време би трябвало да се вземат решения, които дефинират посоката на една страна - ориста на хората и фирмите в нея, за десетилетия напред. Сега е подобен миг. През идващите две-три седмици ще се вършат избори с доста огромно значение.Да има ли постоянно държавно управление, в случай че да - какво да е то и в случай че не - по какъв начин да се върви към нови предварителни избори. В тези въпроси е заключен отговорът за това дали България ще бъде страна, в която съумяват способените и честни хора, или ще затъне още по-дълбоко в корупция и в последна сметка към практическо излизане от Европейския съюз. Първата опция е сложна и желае доста старания. Втората е лесна - за нея единствено не би трябвало да се прави нищо. Пътят нагоре е сложен, надолу се пада без никакви старания.

Има моменти в историята, когато за малко време би трябвало да се вземат решения, които дефинират посоката на една страна - ориста на хората и фирмите в нея, за десетилетия напред. Сега е подобен миг. През идващите две-три седмици ще се вършат избори с доста огромно значение.

Да има ли постоянно държавно управление, в случай че да - какво да е то и в случай че не - по какъв начин да се върви към нови предварителни избори. В тези въпроси е заключен отговорът за това дали България ще бъде страна, в която съумяват способените и честни хора, или ще затъне още по-дълбоко в корупция и в последна сметка към практическо излизане от Европейския съюз. Първата опция е сложна и желае доста старания. Втората е лесна - за нея единствено не би трябвало да се прави нищо. Пътят нагоре е сложен, надолу се пада без никакви старания.

Веднага след изборите диалогът за държавно управление потъна в голямо количество страсти. Това е разбираемо, само че пречи, тъй като в такава обстановка се ускоряват крайните гласове. " В-никакъв-случай-едното " и " В-никакъв-случай-другото " блокират рационалния диалог. Спокойните причини биват заглушени, крайните взаимни се обезвреждат и по този начин рискуваме в в действителност основен за България миг да се вземе най-лесното решение - да не се прави нищо, с всички последици за това през идващите години, допустимо и десетилетия.

Въпреки второто място на изборите главната отговорност за това накъде ще поеме България пада върху " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". Политиците от тези няколко партии би трябвало да намерят доста тесния кулоар сред това да запазят европейската ориентировка на страната и да подсигуряват справедливостта в икономическите и публични връзки, без да вършат взаимни отстъпки като някакъв тип цялостна прошка на предишните години. ГЕРБ, което в действителност е Бойко Борисов, несъмнено също има роля, само че какъв брой ще е значима тя значително зависи първо от решенията на ПП/ДБ през идващите дни.
Реклама
Част от компликацията сега идва оттова, че целият спор по тематиката е фокусиран върху средствата, а не върху аргументите, които стопират България. Да има ли държавно управление с ГЕРБ е може би третият въпрос, който би трябвало да се задава.

Първият е - може ли да се свърши това, което би трябвало да се свърши:

да се оздравят основни институции, които могат да да лимитират корупцията; да се понижи въздействието на корупционните мрежи в правосъдната система и регулаторите, и съответно; да се подсигурява по-силната интеграцията в Европейски Съюз и понижаване на съветското въздействие.

Вторият въпрос е каква е цената на алтернативата - на това да няма държавно управление на ПП/ДБ с ГЕРБ.
Реклама
Чак откакто се види може ли да се реализира триумф по първите точки и какво ще се случи в другия вид, идва и въпросът " Трябва ли с ГЕРБ ".

В момента диалогът е заседнал в няколко идеологеми.

Основният мотив на Борисов и последователите на коалиция с ГЕРБ е, че по този начин ще се подсигурява влизане в еврозоната, " Шенген " и отпушване на парите по проекта за възобновяване . Това даже и да звучи добре е единствено на пръв взор. Еврозоната без ограничение на корупцията е изцяло безсмислена. Дали Пеевски, или различен знак на корупцията, ще краде в левове, или в евро, няма никакво значение. " Шенген " самичък по себе си е съвсем изцяло неправилен - хората просто ще стигат по-бързо от България до места в Европа, където се живее по-добре, по-дълго и има повече благоприятни условия. Без смяна на модела парите от проекта за възобновяване и другите еврофондове единствено ще платят за още няколко майбаха на пътните компании и който там още цялостни чекмеджета с кюлчета и пачки.

Основният мотив на съперниците на коалиция сред ПП/ДБ и ГЕРБ е, че не можеш да пребориш корупцията с корумпирани и че който се е прегърнал в Борисов, от целия в бяло става до ушите в кафяво, след което напуща политическата сцена. Това по принцип досега е правилно, само че дали постоянно ще е по този начин зависи от доста други неща - най-общо казано, от положените политически старания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР