Има много причини, поради които частните самолети могат да достигнат

...
Има много причини, поради които частните самолети могат да достигнат
Коментари Харесай

Защо частните самолети летят по-високо от търговските – отговорът

Има доста аргументи, заради които частните самолети могат да доближат височина до 15 500 метра, до момента в който множеството търговски самолети летят на височина сред 9000 и 12 000 метра...

Емил Василев преди 2 минути 0 Сподели

Най-четени

ПрепоръчаноДаниел Десподов - 9:59 | 29.10.2023

Не ви е нужен новият iPhone. Трябва ви единствено нова батерия

IT НовиниСветлин Желев - 8:09 | 29.10.2023

Защо самолетите не стават все по-бързи?

ТелефониСветослав Димитров - 14:09 | 21.10.2023

Ето какво може да се случи, в случай че зарядното остане в контакта без телефона: развенчаните легенди

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Частните самолети са известни със своя разкош и улеснение, само че знаете ли, че те летят и по-високо от комерсиалните самолети? Има доста аргументи, заради които частните самолети могат да доближат височина до 15 500 метра, до момента в който множеството търговски самолети остават на височина сред 9000 и 12 000 метра. В тази публикация ще научите аргументите и отговорът на този въпрос.

Обикновено множеството търговски самолети се движат на почти 10 500 метра (с отклонения, избрани от контрола на въздушното придвижване по маршрута) и са сертифицирани да летят на височина до 12 500 метра. Някои самолети, като да вземем за пример Airbus A380, Airbus A350 и Boeing 787, имат право да летят на височина до 13 100 метра. Въпреки това, заради рестриктивните мерки на въздушното придвижване, те не могат да се летят рутинно на тези височини.

Повечето частни самолети нормално се движат на по-висока от тази височина, като постоянно я надвишават заради понижения въздушен трафик и по-малките ограничавания. По данни на Simple Flying доста частни самолети, в това число Gulfstream G650 и G650ER, самолетите Bombardier Global Express или Challenger, Cessna Citation X и Dassault Falcon 7X могат да летят на височина от 15 500 метра. Самолетите Embraer Legacy и Praetor, както и самолетите Cessna Citation Longitude и Excel имат малко по-ниски номинални височини, лимитирани до 13 700 метра.

Стандарти за сигурност

Безопасността е от първостепенно значение за всички самолети, само че частните самолети са по-гъвкави във връзка с разпоредбите и системите. В случай на разхерметизиране на кабината, комерсиалните самолети би трябвало бързо да се снижат до безвредна височина с задоволително О2 за пасажерите под 3000 метра. Това изисква специфични градивни характерности и съоръжение за сигурност, като кислородни маски. Частните самолети обаче могат да се спускат по-бързо и имат разнообразни равнища на налягане в кабината и доставяне с О2. При тях също по този начин има по-малък риск от щета на фюзелажа при отвод на мотора, защото моторите им са ситуирани в задната част на самолета, надалеч от кабината.

Частните самолети са по-бързи и по-ефективни

Летенето на по-големи височини е от изгода за успеваемостта и икономията на гориво. На по-големи височини въздухът е по-рядък и по-хладен, което усъвършенства успеваемостта на реактивните мотори и понижава разхода на гориво. Разбира се, това би трябвало да се балансира с горивото, належащо за постигане на тези височини, което е по-голям проблем за по-тежките търговски самолети.

Освен това, частните самолети са проектирани да бъдат пъргави и ефикасни, с по-високо съответствие мощност/тегло от комерсиалните самолети. Това значи, че те могат да се издигат по-бързо и да поддържат по-висока скорост на по-голяма височина.

По-плавно преживяване при високите скорости

Времето и турбуленцията също въздействат на комфорта и сигурността при хвърчене. На височина 10 000 метра комерсиалните самолети към този момент се намират над множеството метеорологични феномени, само че към момента могат да се сблъскат с турбулентност. Това може да бъде неприятно за пасажерите и екипажа, както и да провокира структурно напрежение в самолета. Частните самолети могат да избегнат тези проблеми, като летят още по-високо, където въздухът е по-спокоен и чист. Освен това те разполагат с повече благоприятни условия за смяна на курса или височината, в случай че срещнат неприятно време или турбуленция.

По-слаб въздушен трафик

Въздушният трафик е различен фактор, който въздейства върху избора на височина. Търговските самолети би трябвало да следват авансово избрани направления и височини на полета, които постоянно са натоварени. Това може да докара до закъснения и отклонения, както и до по-голям разход на гориво и излъчвания. Частните самолети имат по-голяма независимост да избират маршрутите и височините, които нормално са по-малко натоварени и по-директни. Това икономисва време и пари, както и понижава въздействието върху околната среда.

Както към този момент стана ясно, има доста аргументи, заради които частните самолети летят по-високо от комерсиалните самолети. Те имат преимущества във връзка с размера, тежестта, мощността, сигурността, скоростта, успеваемостта, трафика и комфорта, които им разрешават да доближават височини, които множеството търговски самолети не могат. Разбира се, летенето на такива огромни височини е обвързвано и с провокации и опасности, като хипоксия, декомпресионна болест и обледеняване на моторите, само че те са свързани най-много с рисково височинните пътувания, евентуални при излизане в космоса или при високотехнологични изтребители.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР