Има много голяма откъснатост между социалните искания, представлявани от синдикати,

...
Има много голяма откъснатост между социалните искания, представлявани от синдикати,
Коментари Харесай

Икономистът Евгений Кънев: На книга даваме на най-бедните, но най-лесно е на калпак

Има доста огромна изолираност сред обществените претенции, представлявани от синдикати, и дневния ред на самите политици, пред които оцеляването е най-важната задача като политическа мощ, заради разбъркванията, които се случват в последните години. И от тази позиция, аз не чакам да има нито време, нито настройка, нито някакви експертни старания да се прави нов бюджет.

По-скоро ще си продължи остарелия бюджет, което е най-нормално. А и не е обикновено когато няма ясно парламентарно болшинство да се одобри бюджет, който различен би трябвало да извършва ", сподели още той в утринния блок на " Нова телевизия ".

Идват избори. Тук е въпросът с дигитализацията на страната. Защо нямат електронни карти, с цел да може да вземем за пример като в Естония да се види кой какви приходи получава и надлежно да получава помощ, в случай че има потребност, счита Кънев.

Бившият народен представител Георги Кадиев разяснява съставянето на бюджета. " Министерството на финансите сбърка, съгласно мен. Те направиха три разновидността. Единият вид беше прилагайки всички политики, които са по закон - примерно пенсиите да се вдигнат според швейцарското предписание, излязоха на недостиг 6,6 %. Уплашиха се. Направиха втори вид, при който вършиха някаква политика, понижиха някакви разноски и излязоха на недостиг 3 %. Уплашиха се и от него, тъй като трябваше да споделят, че понижават разноски, а пък никой не желае да е неприятен. И направиха най-лесното в последна сметка - просто сервираха остарелия бюджет. Което при тази инфлация въпреки всичко има потребност от някакви ограничения, които би трябвало да се вземат. Колкото и да желаеме да ограничаваме, колкото и да желаеме да смъкваме бюджетни дефицити, нещо би трябвало да се направи. Но не може да се преформатира целия бюджет ", счита той.

" Най-лесният метод да се борите с инфлацията е да минете през криза. Навсякъде по света това става и никой не желае да минава през криза. За мен обществената политика е неверна. Защото тя дава на всички еднообразно. Не всички родители имат потребност децата им да имат безвъзмездни учебници. Има хора, които нямат потребност. Моиоте деца до неотдавна бяха на учебно заведение и в никакъв случай не са употребили безвъзмездни учебници. Не всички родители имат потребност детската им градина да е безвъзмездна. Не всички имат потребност да получават 25 стотинки отстъпка за бензин. Не всички компании имат потребност да получават обезщетения за тока. Даваме 10 милиона лв. на месец помощи. Защо? ", съобщи той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР