МНС обвинява всички тях във военни престъпления и престъпления срещу

...
МНС обвинява всички тях във военни престъпления и престъпления срещу
Коментари Харесай

Амал Клуни е ключова фигура в искането за арест на Нетаняху

МНС упреква всички тях във военни закононарушения и закононарушения против човечеството. Заповедта идва от основния прокурор, 53-годишния английски юрист Карим Хан, само че той не е взел решението самичък. Той е разполагал с редица високопоставени наказателни юристи, които са го съветвали с обширни отчети, направени в продължение на няколко месеца. Един от тези основни юристи е била Амал Клуни.

 

46-годишната британка от години е известна в работния си кръг със правосъдните си каузи на високо равнище, макар че по това време е известна с моминското си име Аламудин. Тя навлезе в светлината на интернационалното внимание, когато стартира връзка с известния артист Джордж Клуни през 2013 година, а личният ѝ звезден статус се усили след сватбата им, състояла се във Венеция с огромни фанфари през септември 2014 година Двойката има близнаци - Ела и Александър, които са на съвсем седем години, написа El Pais.

 

И Амал, и Джордж Клуни постоянно са били позиционирани на страната на демократите - с чести и остри рецензии против някогашния президент Доналд Тръмп - и са взели участие в разнообразни политически и филантропични дела. Но не доста хора знаеха, че юристът е достигнал такива равнища на въздействие.

 

От месеци насам има хора, които се чудят къде е двойката и за какво не се изрича за войната сред Израел и Хамас, почнала на 6 октомври - изключително Амал, поради специалността ѝ и обстоятелството, че е ливанка по рождение, въпреки да е израснала в Обединеното кралство (учила е право в Оксфорд). Двойката има фондация, Фондация " Клуни за правдивост " (CFJ), и прояви ангажираност към жертвите на войната в Украйна, само че резервира безмълвие във връзка с спора в Близкия изток.

 

Едва в този момент стана ясно, че през всичките тези месеци юристката се е фокусирала върху експертен отчет за МНС.

 

В изказването, съпътстващо отчета, оповестено от нейната фондация, юристката изяснява, че " преди повече от четири месеца прокурорът на Международния углавен съд ме помоли да му спомагам при оценката на доказателствата за хипотетични военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Израел и Газа. Аз се съгласих и се причислих към група от интернационалните правни специалисти, които да се заемат с тази задача. Заедно участвахме в просторен развой на обзор на доказателствата и юридически разбор, в това число в Международния углавен съд в Хага. "

 

Въпреки другия ни персонален опит, нашите правни изводи са единомислещи. Единодушно определихме, че Съдът е способен във връзка с закононарушения, осъществени в Палестина и от палестински жители. Единодушно стигнахме до заключението, че има основателни аргументи да се счита, че водачите на Хамас Яхия Синвар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания са направили военни закононарушения и закононарушения против човечеството, в това число взимане на заложници, убийства и закононарушения, свързани със полово принуждение. Единодушно стигаме до заключението, че съществуват рационални учредения да се счита, че министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху и министърът на защитата на Израел Йоав Галант са направили военни закононарушения и закононарушения против човечеството, в това число недояждане като способ на водене на война, убийства, гонене и изтребване ", се споделя в изказването.

 

Адвокатката изяснява, че е взела решението да взе участие в този панел, тъй като твърдо има вяра в закона и в " нуждата да се отбрани животът на цивилните ". Тя отбелязва, че " законът, който пази цивилното население по време на война, е създаден преди повече от 100 години и се ползва във всяка страна по света, без значение от аргументите за даден спор ".

" Като юрист по правата на индивида в никакъв случай няма да приема, че животът на едно дете има по-малка стойност от живота на друго. Не одобрявам, че който и да е спор би трябвало да е отвън обсега на закона, нито че който и да е причинител би трябвало да е над закона. Ето за какво поддържам историческата стъпка, която прокурорът на Международния углавен съд предприе, с цел да въздаде правдивост на жертвите на зверства в Израел и Палестина. "

 

В продължение на повече от 20 години Клуни взе участие в редица разнообразни дела. Работи в влиятелна лондонска адвокатска адвокатска фирма, профилирана в региона на правата на индивида, наречена Doughty Street Chambers, а също по този начин е ексклузивен професор в Колумбийския университет по право в Ню Йорк. Сътрудничи на прокурор Хан от три години, когато той я моли да работи като специфичен консултант за наблюдаване на филантропичната рецесия в региона на Дарфур. В допълнение към основаването на фондацията, която носи имената им през 2016 година, двойката е направила многочислени дарения посредством нея, като да вземем за пример 1 млн. $, които са дали през 2017 година за битка с расизма и закононарушенията от ненавист в Съединените щати, план за помощ за обезпечаване на учебно обучение на 3000 деца на сирийски бежанци в Ливан, надзор на въоръженията или приемане на иракски емигрант, бягащ от Ислямска страна, в личния им дом. Адвокатът е работил и по интернационалните каузи, като да вземем за пример дългогодишния граничен спор сред Виетнам и Камбоджа, по връщането на гръцки статуи от Британския музей в Гърция; както и по признаването на арменския геноцид.

 

Тя също по този начин споделя, че " моят метод не е да отпущам настоящ коментар на работата си, а да оставя работата да приказва сама за себе си. Надявам се, че очевидците ще спомагат на продължаващото следствие. И се надявам, че справедливостта ще спечелва в един район, който към този момент е потърпевш прекалено много.

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР