Има жилищна криза в развитите страни. Жилищният проблем засяга икономическото,

...
Има жилищна криза в развитите страни. Жилищният проблем засяга икономическото,
Коментари Харесай

The Guardian: Жилищната криза ще бъде „ключово бойно поле“ за Европа

Има жилищна рецесия в развитите страни. Жилищният проблем визира икономическото, общественото и психическото благоденствие на хората. На този декор ръководещите се опасяват да не бъдат победени на изборите от „ политически маргинали “. Как се пробват да поправят обстановката и за какво е извънредно мъчно?

Икономиката пораства, хората обедняват

Няколко страни от Европейски Съюз, както и Англия, Канада и Австралия, изпитват изострен дефицит на жилища. Според отчета на Евростат за 2023 година от 2010 до 2022 година цените на парцелите в Европейски Съюз са се нараснали приблизително с 47 %. А в някои страни от блока – в пъти. Например в Естония цифрата се е нараснала със 192%.

Наемите също са скочили до небето, приблизително с 18 %. В същото време в Ирландия - с 84, а в Литва - със 144. Делът на жилищните разноски в фамилните бюджети непрестанно се усилва: от ден на ден семейства харчат до половината от приходите си за наемане на апартамент.

Строителството на нови жилища не е в крайник с потребностите на популацията. Така да вземем за пример Англия се нуждае от 300 хиляди нови жилището годишно, до момента в който от 2022 до 2023 година са доставени единствено 234 хиляди.

В Австралия утвържденията за нови жилищни здания се приближават до 12-годишно дъно. А съществуващите планове изостават от графика: няма задоволително квалифицирани служащи. Опитаха да решат казуса посредством мигрантите, само че това единствено утежни обстановката.

Факт е, че през последните години западните страни обезпечават напредък на Брутният вътрешен продукт точно с помощта на притока на население извън, отбелязва “Блумбърг ”. В един миг обаче имаше прекалено много гости. Резултатът е, че стандартът на живот на обособения жител непрестанно пада.

Така стопанската система на Англия е повишена с 23 % от 2010 година На база на глава от популацията обаче растежът е доста по-малко впечатляващ: 12%. А в последно време стартира тотално да понижава.

През втората половина на 2023 година общият Брутният вътрешен продукт на Англия е понижен с 0,4 %, а Брутният вътрешен продукт на глава от популацията с 0,6%. От началото на 2022 година последният индикатор е минус 1,7%.

Изпитание за душeвността

Пренаселеността предизвика цялостен куп обществени проблеми. В Холандия, където има дефицит на почти 400 000 жилището, двойките отсрочват брака и раждането на деца. Често сътрудниците са принудени да живеят под един покрив даже след разлъка, споделя “Гардиън ”.

Недостигът на жилища в Германия е 800 хиляди. От това се възползват рентиерите, като надуват цените на жилищата чартърен. Наемателите, които не желаят да заплащат, по-често получават уведомление за изпъждане. Според известия в медиите към 9,5 милиона души в страната живеят в тесни условия. Броят на бездомните се усилва доста. Огромният приток на мигранти от Украйна единствено утежни казуса.

Не е по-добре и в чужбина. „ Не виждам бъдеще тук, в случай че желая да основа семейство “, цитира “Блумбърг ” думите на един от имигрантите, преместили се в Торонто. Тя се оплаква освен от скъпия наем, само че и от компликациите с работата.

И това също е разследване от насилствената миграция: няма задоволително работа за всички. Населението в трудоспособна възраст в Канада е повишено с един милион през последната година, само че на пазара има единствено 324 хиляди оферти. Резултатът: равнището на безработица се увеличи с повече от цялостен процентен пункт, като младежите и новодошлите са най-тежко наранени.

На този декор канадците даже развиват психологични болести. Според изследване жилищната рецесия се е трансформирала в най-честата причина за проблеми с психологичното здраве в Квебек.

Според организацията „ високите наеми, изгонванията и ексцентричните жилища предизвикват безпокойствие, меланхолия и бодърствуване, което от своя страна може да докара до мисли за самоубийство и други рецесии на психологичното здраве “, съобщава  ”Глобал Нюз ”.

Промяна на културата “

Политиците обаче са доста по-притеснени от друга опасност: те се притесняват, че картата на жилищната рецесия ще бъде разиграна от „ маргинални политически сили “. Крайнодесните може да се възползват от това още на идващите избори за Европейски парламент, които ще се проведат при започване на юни, сигнализира ляволибералният “Гардиън ”.

„ Достъпните наеми и цените на парцелите рискуват да се трансфорат в основно политическо поле на борба в целия континент “, написа вестникът.

Той обаче признава, че „ алт-десните “ към момента не са създали изказвания по тематиката за жилищния въпрос. Проучванията, извършени в немски райони обаче, към този момент демонстрират мощна връзка сред скъпите наеми и високата поддръжка за популистката “Алтернатива за Германия. ”

В опит да поправят обстановката, държавните управления на разнообразни страни са принудени да лимитират миграционните стратегии. Според “Блумбърг ” Канада си е сложила за цел да понижи броя на гастарбайтерите, задграничните студенти и търсещите леговище с 20% (с към половин милион души) през идващите три години. Очаква се тези ограничения да оказват помощ за понижаване на годишния ритъм на повишаване на популацията с повече от половината, до към един % на година.

Освен това на Запад обезверено търсят способи да ускорят построяването на налични жилища. Това не е елементарно да се направи, тъй като години наред стопанските системи на редица развити страни порастват с помощта на мигрантите, които в последна сметка стават толкоз доста, че към този момент няма къде да живеят. А за построяването на къщи са нужни нови служащи, които от своя страна ще би трябвало да бъдат настанени някъде. Получава се обаян кръг.

Обърнете внимание, че в класацията за досегаемост на жилищата измежду 38 страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз Англия е на 19-то място, до момента в който Германия и Австралия са надлежно на 25-то и 26-о място. Холандия и Канада не попаднаха в първите тридесет.

За да се преодолее рецесията, е нужна „ същинска културна смяна “, споделя Сорча Едуардс, общоприет секретар на неправителствената организация “Хаузинг Юръп ”.

" Пазарният метод би трябвало да отстъпи място на финансиране в публичен интерес. Не става въпрос единствено за общинските жилища, само че и за различни форми на благосъстоятелност, като да вземем за пример кооперациите ", изяснява тя.

А в Белгия приканват за не по-малко фундаментални промени в европейското схващане. Те желаят да строят къщи „ по-високи и по-плътни “, т.е. да се откажат от ниските здания, които са нормални за района.

Не е известно дали „ човешките мравуняци “ или екзотичните форми на благосъстоятелност ще оказват помощ за справяне с острата обществена, икономическа и идеологическа рецесия на Запада. Но можем да кажем с убеденост: загубите на това полесражение не могат да бъдат избегнати.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед33041 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед36261Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед52033Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед21250Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед17657Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78231Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед77254„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед76995

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР