Има един потаен пътнически трик, за който много хора дори

...
Има един потаен пътнически трик, за който много хора дори
Коментари Харесай

Трикът с билетите, който авиокомпаниите мразят

Има един загадъчен пътнически трик, за който доста хора даже не знаят, че съществува. Той обаче може да ви спести доста пари от самолетни билети.

Авиокомпаниите вършат всичко по силите си, с цел да го отстранят един път вечно.

Той се назовава skiplagging и ето какво съставлява. Да кажем, че някой желае да лети от Бостън до Хюстън, само че цената на билета е прекомерно висока. По тази причина пасажерът си купува билет от Бостън до Лас Вегас с престой в Хюстън, тъй като излиза по-евтино, в сравнение с директния полет сред Бостън и Хюстън.

Пътникът слиза в Хюстън и оставя част от билета си неизползвана. Така той или тя не се възползва от цялото си пътешестване, само че в действителност икономисва пари.

Тази процедура закупи по-голяма известност по-рано този месец. Германската самолетна компания Lufthansa заведе дело против пасажер, който икономисал пари, като прескочил част от пътуването по двупосочния си билет.

Авиокомпаниите ненавиждат, когато пасажерите съумяват да изиграят системата. Въпреки че сходни каузи не са успявали в предишното, Lufthansa съди пасажера за над 2 000 $.

Авиокомпаниите се пробват да лимитират броя на пасажерите, купуващи си по-евтини билети, като се възползват от тази процедура, само че малко на брой анализатори в авиоиндустрията изпитват състрадание към тях.

“Издаването на такива билети си е проблем, основан от самолетните компании, ” споделя Хенри Хартевелд, създател на консултантската компания Atmosphere Research.

“Като анализатор на самолетни компании и предприемач, изцяло разбирам за какво самолетните компании се пробват да извлекат допустимо най-вече там, където могат. Това е задачата на бизнеса, ” споделя Хартевелд.

“Когато обаче една самолетна компания употребява неуместно ценообразуване и цената на полета до някое летище е безсмислено висока, като че ли сама приканва резервирането на полети с престой. ”

Въпросът е къде, а не какъв брой надалеч

Въпросът, съгласно Хартевелд, е логиката зад ценообразуването на самолетните компании, която може да е неразбираема за пасажерите.

“Ако самолетна компания А има нискотарифен съперник, тя предлага същата цена; в случай че не, начислява по-висока цена. Зависи от конкуренцията и затова самолетните компании стратегически понижават цените на някои пазари, а на други не. В диалозите ми с самолетни компании те декларират, че не желаят да губят пазарен дял и поемат обмислен риск ”, споделя Хартевелд пред BBC.

Според Питър Белоба от Центъра за въздушен превоз към Масачузетския софтуерен институт, този вид ценообразуване се среща по целия свят.

“Да вземем Бостън-Лас Вегас - самолетен пазар, употребен за отмора, който е по-чувствителен на цените. Бостън-Хюстън е бизнес пазар, което значи по-високи цени на билетите. Това са доста разнообразни пазари, когато става въпрос както за конкуренция, по този начин и за сензитивност на ценообразуването.

От икономическа позиция е безусловно разумно цените на билетите за пазара Бостън-Лас Вегас да са по-ниски, въпреки Лас Вегас да е по-далеч като разстояние от Хюстън, изключително в случай че конкуренцията таксува 199 $ за пряк полет, ” споделя той.

Съдебните каузи, като това, заведено от Lufthansa, са тактичност за заплашване, съгласно Тони Уебър, основен изпълнителен шеф на компанията Air Intelligence и някогашен старши икономист на самолетната компания Qantas.

Уебър изяснява резултата върху приходите, казвайки, че когато пасажерите се възползват от практиката skiplagging, това значи, че самолетните компании не могат да максимизират приходите си, тъй като в случай че са били продали мястото непосредствено, евентуално са щели да получат по-висока цена.

Така потреблението на тази процедура понижава доходността, която те получават от всяко място в самолета и усложнява бизнеса, в който маржовете към този момент са и без друго ниски.

Според Хартевелд обаче, самолетните компании продават повече места от седалките в самолета (overbooking), тъй като знаят, че някои пасажери няма да се появят, тъй че е малко евентуално някое място да лети празно.

Етична алтернатива

На хората, които летят постоянно и им се постанова да се преценяват с другите такси на самолетните компании, неприятното обслужване, забавянията и анулацията на полети, не им пука изключително за проблемите на превозвачите.

Възползващите се от практиката skiplagging като цяло са най-находчивите пасажери и постоянно най-хубавите клиенти на самолетните компании. Горе-долу единственият метод човек да разбере какъв брой хора се възползват от практиката е като попита Skiplagged - уеб страница, основан, с цел да оказва помощ на пасажерите в това отношение.

Създателят на уеб страницата Актарер Заман не желае да приказва и отхвърля да разяснява за BBC. Той обаче наподобява има доста поддръжници. Когато самолетната компания United Airlines се пробва несполучливо да го осъди през 2015 година, за неговата правосъдна отбрана са набрани над 80 000 $ посредством групово финансиране.

И по този начин, пасажерите играят ли против система, ориентирана против самите тях? В последна сметка, самолетната компания е предложила мястото против избраната цена и получава тази цена.

В секцията Ethicist на New York Times не виждат проблем с практиката skiplagging. Коментиращите се съгласяват, като един от тях заключава, че това, че човек си е купил нещо, не значи, че е длъжен да го употребява. Според Нейт Силвър, който написа за New York Times, монополната мощ на самолетните компании е част от казуса.

“Да, самолетните компании са обезщетени, само че нормално тази отплата е по-ниска от пазарната стойност на билетите, за частта от пътуването, която пасажерът е пропуснал преднамерено, ” изяснява Уебър. Той отбелязва, че пасажерът е платил на самолетната компания, само че заплащането е било по-малко, в сравнение с самолетната компания е щяла да получи, в случай че той не се е възползвал от практиката skiplagging.

Всъщност договорите за транспорт сред пасажерите и самолетните компании, които са главно в интерес на последните, постоянно не разрешават потреблението не тази процедура и плануват редица ограничения, в случай че пасажерите бъдат обвинени, че са я употребявали.

Разбираемо е, че пасажерите не харесват тези контракти, защото самолетните компании ги употребяват като опрощение да не им дават услуги, когато нещата се объркат.

Рисково начинание

Както демонстрира делото на Lufthansa, практиката може да бъде рискова за пасажерите. Ако се опитате да skiplag-нете, може да ви разкрият и даже да ви спрат още на летището.

“За това са нужни известни старания, ” споделя Хартевелд. “Резервирането на необикновени направления може да породи подозрение и може да бъдете сложени под наблюдаване. След това можете да получите писмо или защитата на самолетната компания да ви посрещне на изхода. Намерението на самолетните компании е да ви сплашат и да си възстановят това, което смятат за изгубени доходи. ”

Според Уебър обаче, този вид билети е съвсем невероятно да бъде проследен. С навлизането на нови технологии обаче това може да не продължи дълго. Авиокомпаниите към този момент разполагат с доста информация за хората, които летят постоянно.

Има случаи, в които самолетните компании даже посрещат пасажерите при кацането им и ги ескортират до идната част от пътуването им.

Ако ви заловен, това значи, че може да ви се наложи да си купите билет в последния миг, който ще коства повече от количеството, което се пробвате да спестите, споделя Хартевелд. Пътническите организации може да изгубят опцията да вършат резервации за дадена самолетни компании, в случай че резервират такива билети. Освен това самолетни компании може да издадат имената на такива пасажери на своите сътрудници или пък да наложат възбрана на подобен пасажер, прибавя той.

Според Беней Уилсън от уеб страницата LendingTree, това е нещо, което хората би трябвало да вършат на своя отговорност.

“Разбирам по какъв начин се усещат пасажерите във връзка с цените на билетите. Наистина обаче зависи от това къде живеете. Ако живеете покрай летище, което е разпределителен хъб, цените са по-високи. Нарича се капитализъм. Разбирам също по този начин изкушението да балансирате това, само че би трябвало да осъзнаете, че против вас може да бъде заведено дело, можете да изгубите всичките си отстъпки за прелетени километри, което се е случвало. Могат даже да прекратят участието ви. ”

Накратко казано „ Не мразете играча, мразете играта ”, добавя Уилсън. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР