Има един неудобен парадокс с българските новини за политика и

...
Има един неудобен парадокс с българските новини за политика и
Коментари Харесай

Лесно е да живеем по-дълго

Има един неуместен абсурд с българските вести за политика и държавно ръководство. Те са преобладаващо отрицателни и естествената реакция е да обърнеш глава встрани и да не ги следиш. В същото време какво се случва в политиката и ръководството на страната е значимо за всеки, който желае да направлява в работата и живота си по съответен метод. Може за известно време да гледаш другаде, само че в някакъв миг проблемите на обществената среда наложително стартират да се усещат като по-големи или по-малки ограничавания. Потенциалът на нашите качества постоянно е по-голям от тавана, с който го затискат минусите на българската политика.

За да отговорим на парадокса с отрицателните вести, тази седмица в " Капитал " сме опаковали тематиките за политика и държавно ръководство в сандвич от позитивни истории:

Започваме с - една от най-положителните, които " Капитал " е писал от много време насам. Изводът от нея, в резюме, е, че хората в развитите страни ще имат опция да живеят още по-дълго и още по-качествено. Причината е напредъкът в медицината и фармацията. Нови лекувания, технологии и медикаменти разрешават да се лекуват някои до неотдавна нелечими заболявания и да се забавя развиването на други. Напредъкът е толкоз огромен, че скоро междинната дълготрайност на живота евентуално ще се усили, и то съществено - с няколко години. Заредихте ли се с хубави чувства? Запомнете ги, тъй като е време за малко отрицателни, само че значими вести.

Удължаването на живота ще важи първо за развитите страни. България не е измежду тях и в случай че не се оправи политическата среда, а оттова и другите обществени системи, медицинският напредък няма да има никакво отношение тук. В момента междинната дълготрайност на живота в България е най-ниска в Европейски Съюз. Тук се живее с години по-малко и главната причина за това не е, че няма достъп до модерни способи на лекуване, а неприятната организация на здравната система и кражбите на пари от нея посредством все по-голямата корупция. Ефектът от това е, че сега в област Видин междинната дълготрайност на живота при мъжете е 65.8 година - т.е. те живеят приблизително 9-10 месеца откакто се пенсионират. За съпоставяне, в швейцарския кантон Типично мъжете живеят приблизително 83.4 години. В идващите години в Швейцария мъжете евентуално ще стартират да живеят до над 90-годишна възраст.
Реклама
Изводът от огромната разлика е, че България има голям капацитет да усили междинната дълготрайност на живота единствено с положително ръководство на обществените запаси. Дори и без никакви медицински чудеса хората, в случай че се провеждат добре, могат да завоюват над 10 години повече живот. Да живееш по-дълго си заслужава напъните, нали? За момента обаче фокусът на държавното ръководство тук (видимо и от това какъв брой живеят хората във Видин) е в напълно друга посока. Две тематики в този брой на " Капитал " демонстрират каква:

Мейлове от хакнатата поща на съветски народен представител демонстрират, че българската страна по време на ръководството на Бойко Борисов се борела не за хората във Видин, а за. Историята със завръщането на Васил Божков от Дубай напомни едно от най-впечатляващите изказвания за даден рушвет по времето на Бойко Борисов -.

Дотук с неприятните вести, да се върнем към светлата част от живота. Както постоянно се случва в " Капитал ", те са повече в бизнес секцията -, а българският онлайн търговец .
Свързани публикации Подкаст | Лекарствата на бъдещето 1 септември 2023, 12:07 За доста години: огромните медицински открития, които удължават живота 1 септември 2023, 06:13 Пъзелът зад завръщането на Васил Божков 31 август 2023, 09:30
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР