Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване Още по темата Половин

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване Още по темата Половин
Коментари Харесай

Строител на капитализма: Николай Нанков

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Надежда Чипева Смаляване
Още по тематиката
Половин милиард за пътя Мездра - Ботевград и околовръстното до " Младост "

Държавната организация разгласи двата търга, възнамерява и поправки за над 300 млн. лева
22 мар 2018 След като направи първа копка на 9-километров сектор от автомагистрала " Хемус ", министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков се зарече, че този аутобан ще стигне до Велико Търново до 2025 година Как тъкмо ще се случи това обаче не е ясно, защото плановете още не са подготвени, а и няма пари. Не е за пропускане и фактът, че за последното десетилетие са построени единствено 22 км от " Хемус ", а от Боаза до Търново дистанцията е 137 километра.

Тези детайлности обаче не попречиха на Нанков да се похвали, че е изискал 3.3 милиарда лева за пътна сигурност от Европейската комисия. Мерките и дейностите в действителност били подадени към Министерство на вътрешните работи, което е координатор за България по тематиката " Стратегическата рамка за пътна сигурност " на Европейски Съюз. И на процедура към момента няма инструмент за сходно финансиране. Тепърва Брюксел ще разисква основаването на фонд за пътна сигурност, който да работи в интервала 2020 - 2030 година

Въпреки това разпределението на парите към този момент е ясно - 2.6 милиарда лева ще отидат за възобновяване на съществуващи пътища и към 730 млн. млн. за създаване на нови. Да се надяваме единствено, че Нанков няма да чака тези имагинерни пари, с цел да извърши обещаните поправки на пътната мрежа. Защото самият той признава, че към 8 хиляди км републикански и 12 хиляди км общински пътища се нуждаят от незабавна цялостна рехабилитация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР