Илон Мъск ще се разходи до Белоградчик, обяви с патос

...
Илон Мъск ще се разходи до Белоградчик, обяви с патос
Коментари Харесай

Мръсотия до шия: Съветникът на Бойко Яне Янев усмърдя Боровица

Илон Мъск ще се разноски до Белоградчик, разгласи с възторг министърът на туризма Илин Димитров, само че огромният въпрос е по какъв начин най-богатият в света ще „ прескочи ” говедата на Яне Янев, в случай че пристигна да се любува на естествения феномен, написа „ Уикенд ”.

Позабравеният политик (и някогашен консултант на Бойко Борисов като министър председател, б.ред.) от години изтезава село Боровица, от което стартира масивът на Белоградчишките скали, със своите краварници. След появяването на Яневите обори туристите бягат от това красиво място.

„ Изписали сме куп тъжби до всички вероятни институции, само че никой не ни чува ” – описват в селото, като молбата е да не загатваме имена, тъй като хората признават, че се опасяват от Янев. „ Има връзки и разперени чадъри на всички места – от Регионална инспекция за опазване на околната среда в Монтана до съда и прокуратурата! ” – прецизират те.

Последният конфликт на селото с краварника става преди два месеца. Подчинените на някогашния политик, който сякаш громеше корупцията по високите етажи, разчистват оборите и изхвърлят голямо количество тор непосредствено в селската вада.

Понеже тя е напълно пресъхнала и тече едва-едва, с екскаватор те трансформират коритото й, тъй че да отмие кравешките изпражнения.

„ Веднага се обадихме на Регионалната ревизия по околната среда и водите в Монтана – изясняват в селото. – И те пристигнаха, обаче чак след две седмици, когато към този момент нямаше тор в реката. ” Служителите на Янев пък се изсмели над селото – „ какво ще докажете в този момент, като няма никакви следи! ”.

От БАБХ, сходно на РИОСВ-Монтана, са слепи и глухи за ропота в селото, за жалбите и сигналите против Яневите обори, установи „ Уикенд ”.

Реклама

Според локалните краварникът е взет по втория метод и селото не било получило и стотинка, макар че постройките са вдигнати преди време с труда на тогавашните кооператори. Яне Янев ги напълнил със свои крави преди 4-5 години, тъкмо по времето, когато от зложелател на Бойко Борисов се трансформира в негов консултант за битката с корупцията.

През летните месеци животните пасат на независимост с електронен овчар, само че тогава отново има недоволни. Те се оплакват, че говедата навлизат в нивите и ливадите им. „ Настани се върху „ белите полета ” в землището на селото, завзе и имоти в регулация да ги обработва – изясняват в Боровица. – Земите са или общински, или на наши хора от селото, само че никой не може да се пребори с Янев. ”

Освен кравите, чийто брой бил над 500-600 бройки, някогашният политик направил и обор за 100-тина бика, освен това в самия център на селото. В Боровица са уверени, че за тази сграда няма документи. Подчертават, че няма и диря от хигиена.

Казват, че мястото не разполага нито със септична яма,нито с канализация. „ Лайната и пикнята на биковете се изливат напряко на улицата, а смрадта е нетърпима ” – акцентират хората. „ Вече сме се отчаяли, че този тормоз може да спре ” – допълват картинката и разказват, че при дъжд селският площад потъва в нечистотии.

Управителка на Яневия обор е Татяна Стоянова, която управлява 2-3 служащи. „ Говорили сме и с нея, оплаквали сме се в кметството в Белоградчик, само че се убедихме, че сме безсилни против връзките и въздействието на Янев ” – обезверени са в селото.

Яне Янев, който е агроинженер по обучение, има плантация и в село, близо до родния му Сандански. Да напомним, че той извади на ярко аферата с усвоените европари от някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев, който вдигнал къща за посетители. Борецът против корупцията обаче е кьорав и ням за безобразията в личния си обор в село Боровица.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР