Или защо Лихтенщайн е Лихтенщайн? Българските названия на европейските страни

...
Или защо Лихтенщайн е Лихтенщайн? Българските названия на европейските страни
Коментари Харесай

Откъде идват имената на европейските държави

 знамена на европейските страни

Или за какво Лихтенщайн е Лихтенщайн? Българските названия на европейските страни не всеки път звучат по този начин, както ги произнасят локалните поданици. Разликите идват от това, че истинските имена са се приспособили към нашата фонетика или за заимствани от другите езици. В някои сличау етимологията е неразбираема, поради което има една или повече версии за прозхода на топонима. В материала не са включени тези страни, чиито имена произлизат от племената, които са ги основали.

Беларус – името „ Бела Русия “ през XIII век се е отнасяло за територии, част от които през днешния ден се намират в Беларус. Възможно е с думата „ бели “ да са се обозначавали съветските земи, незаети нито от татаро-монголи, нито от литовци.

Босна и Херцеговина – Босна е наречена на река Босна. Херцеговина идва от думата „ херцог “ (такава купа носели владетелите на областта)

Ватикана – хълмът, на който се намира Ватикана, от антични времена се наричал Vaticanus (от латинското vaticinari — предсказват, пророкуват). Това било място на прорицатели.

Лихтенщайн – В началото на XVIII век земите били добити от австрийския княз Ханс-Адам Лихнтещайн. Образуваната през 1719 година страна носи неговото име.

Люксембург – името на страната идва от името на столицата, издигната на мястото на древноримската цитадела Люцилинбург, което значи „ дребен град “.

Молдова – от река Молдова. Според легендата, първият държател на Молдовското княжество нарекъл по този начин реката на своето куче, починало пов реме на лов. Според учените името идва от древногерманската Mulde – „ долчинка “.

Монако – от гръцкото „ монойкос. “ Така се наричала региона, която била мястото за удостояване на героя Херкулес, тук се намирало неговото светилище. Монойкос (от гръцки „ живеещият самичък “) е едно от прозвищата на Херкулес.

Румъния – от латинското romani – „ римски “. Така се наричали месното население, смесено с римляните.

Сан Марино – на името на бягащиея от Далмация християнин Марино, който през 301 година основава тук първото населено място. Сан Марино е на-старата самостоятелна страна в Европа.

Франция – от името на страната, учредена от племето на франките след V век.

Швейцария – по кантона Швиц, който бил ядрото на първото обединяване на локалните области в 1921.

Австрия (Österreich) – по времето на Карл Велики в Подунавието била формирана Източната Марка (марка – „ погранична земя “)  — Marchia Austriaca. От Austriaca се появило нашето Австрия. Österreich – „ източна страна “, тъй като Австрия се намирала на изток от Франкската империя.

Андора – от баското andurrial – „ пустота “.

Ирландия (Éire) – от древноирландското eirinn, което значи „ западната земя “, защото Ирландия е на запад  в Европа.

Исландия – в превод значи „ ледената земя “ – по този начин нарекли острова пристигналите в IX век нормани.

Испания – от финикийското Хиспанинахад – „ земя на зайците “ (на тази земя постоянно е имало доста зайци).

Кипър – името е обвързвано с растящите тук кипариси.

Литва -от античното наименование на река Летава, на крайбрежията на която се намирало най-голямото и най-силно княжество на тази област.

Малта -тук се намиарала финикийската колония Мелита, чието имет произлиза от финикийското malat – „ пристанище “ или от гръцкото melita – „ леговище “.

Нидерлания – в превод „ ниската земя “. По-голямата ѝ част е под морското ниво.

Португалия – от града Порто, вторият по величина в страната след Лисабон.

Норвегия – на древноскандинавски думата Norðrvegr  значи „ път на север “. По този път по протежението на крайбрежието на днешна Норвегия норманите излизали в Северно море.

Украйна – редица украински историци допускат, че Украйна произлиза от думаат «країна» («страна»), а представката „ у “ значи „ собствен “.

Черна гора – скатовете на локалните Динарски планини наподобяват тъмни заради  гъстите иглолистни гори.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР