Илън Мъск отново заяви, че експериментите на неговия стартъп за

...
Илън Мъск отново заяви, че експериментите на неговия стартъп за
Коментари Харесай

Илън Мъск: мозъчните импланти на Neuralink не са убили нито една маймуна, но дали е вярно това?

Илън Мъск още веднъж съобщи, че опитите на неговия стартъп за основаване на интерфейс за свързване на човешкия мозък с компютър Neuralink в никакъв случай не са били причина за гибелта на маймуните, върху които са провеждани опитите. От друга страна има данни, че най-малко 12 маймуни са умряли, откакто в мозъците им са били вградени чипове на Neuralink, написа Bloomberg.

На конференцията New York Times Dealbook предходната сряда Мъск повтори изказванието си, направено по-рано тази година в обществената си мрежа X, че Neuralink е употребила маймуни, които към този момент са били покрай гибелта в ранните стадии на опитите.

„ Нито една маймуна не е умряла вследствие на потреблението на имплант на Neuralink. В началото за имплантиране на нашите ранни импланти, с цел да сведем до най-малко риска за здравите маймуни, избрахме такива, които към този момент бяха покрай гибелта. “

съобщи Мъск в X през септември

В отчета се повтаря изказване, оповестено на уеб страницата на Neuralink предходната година, че за опитите са били определени животни, които „ може да не са имали съответно качество на живот заради съществуващо преди този момент заболяване “. В него се оповестява за две маймуни, които са били евтаназирани по проект, и за шест маймуни, които са били евтаназирани по медицински съвет на ветеринарния личен състав в Калифорнийския университет в Дейвис, където по това време Neuralink организира опити с мозъчни импланти върху примати. Bloomberg отбелязва, че Комитетът на лекарите за виновна медицина, който се опълчва на опитите с животни твърди, че по данни на Калифорнийския университет в Дейвис 12 маймуни са умряли след имплантиране на устройството на Neuralink.

Понастоящем Neuralink организира опити в личната си лаборатория, построена във Фримонт, Калифорния. Мъск назовава оборудванията, в които живеят маймуните парадайс. През ноември пред изданието BusinessWeek на Bloomberg той съобщи, че стаите, в които се намират приматите са в действителност просторни, с съоръжение за игри и тв приемници.

Общественото мнение по отношение на опитите с животни от дълго време е разграничено. Поддръжниците на тестването на медицински произведения върху животни настояват, че това разрешава на пазара да се пускат животоспасяващи устройства, без да се вреди на хората. Противниците упорстват, че опитите са жестоки, и че постоянно могат да се правят по други способи.

След като получи утвърждение от Агенцията за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати, Neuralink ще стартира тествания върху хора през идната година, като се оповестява, че хиляди хора желаят да вграждат чипа на компанията в мозъка си.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР