Илън Мъск най-вероятно е осуетил мащабна украинска атака срещу руските

...
Илън Мъск най-вероятно е осуетил мащабна украинска атака срещу руските
Коментари Харесай

Геополитическата тежест на Илън Мъск нараства

Илън Мъск най-вероятно е осуетил огромна украинска офанзива против съветските военноморски сили, излиза наяве от новата биография на американския милиардер. Миналият септември той скрито е наредил на инженерите на Starlink, системата от спътници на SpaceX, предоставяща сателитен интернет, да спрат сигнала на разстояние под 100 км. от кримското крайбрежие, с цел да предотврати плануван украински удар против основания в Севастопол черноморски флот.

Според софтуерния милиардер сходна интервенция е щяла да бъде " мини Пърл Харбър и да докара до забележителна ескалация ", се твърди в фрагмент от последната книга на Уолтър Айзъксън " Илон Мъск ", оповестен в четвъртък от The Washington Post. Айзъксън добавя, че откакто украинските военни са забелязали, че Starlink е недосегаем в покрайнините на окупирания през 2014 година полуостров, Мъск е получил трескави позвънявания и известия с молба да включи още веднъж покритието. Той обаче отказал с аргумента, че Украйна " в този момент отива прекомерно надалеч и си навлича стратегическо проваляне ".

Твърденията на Айзъксън бяха отречени от Мъск в обществената мрежа X (бившия Twitter) още същия ден.

" Въпросните райони на Starlink не са били задействани. SpaceX не е изключила нищо ", написа милиардерът. " Имаше незабавна молба от държавните управляващи за активиране на Starlink чак до Севастопол. Очевидното желание беше да се потопи по-голямата част от закотвения съветски флот. Ако се бях съгласил с настояването им, тогава SpaceX щеше да е очевиден съизвършител в огромен боен акт и ескалация на спора ", прибавя Мъск в обособен пост.
Реклама Ключовата роля на Starlink в Украйна
Без значение чий роман по отношение на развиването на събитията към несполучливата офанзива против съветския флот е правилен, фактът, че Мъск има мощен лост за въздействие върху военните дейности на украинските сили, е безспорен. Той се дължи на световната услуга за сателитен интернет Starlink, която се употребява за връзка и онлайн достъп, както от украинските сили, които посредством нея правят съгласуваност и ръководство на ударите против Русия, по този начин и от цивилното население на страната, лишено от основна инфраструктура, в това число телекомуникационна, поради съветските удари с ракети и дронове.

Липсата на различен способ за връзка пролича ясно през втората половина на предходната година, когато с прекосяването си в нахлуване украинските военни стартират да оповестяват за спирания на връзката през Starlink в новоосвободените територии. Това съществено попречва координацията на силите и спъва техния прогрес. През октомври Financial Times заяви, базирайки се на върховен украински представител, че някои от спиранията са довели до " пагубна " загуба на връзка, като спиранията са били най-силни на южния фронт в Херсонска и Запорожка област, само че са се появили и по продължение на източния фронт в Харков, Донецк и Луганск.

Друг украински представител оповестява пред изданието, че сривовете на връзката по това време са били необятно публикувани и в доста случаи са провокирали под паника позвънявания от военнослужещи. И двамата командири са декларирали, че проблемите са зародили, когато бойците са навлезли в освободените от съветска окупация територия и са придвижили напред фронтовата линия.

През февруари т.г. президентът на SpaceX Гуин Шотуел разяснява от своя страна, че компанията е подхванала дейности, с цел да попречва използването на Starlink от украинската войска за ръководство на дронове в района. Според нея услугата " не е била предопределена да бъде употребена за военни цели ", само че " украинците я използваха по способи, които бяха непредвидени и не бяха част от никакво съглашение ". Тя добавя, че първичният договорът е бил услугата да е предопределена за филантропични цели. " Знаем, че военните ги употребяват за връзка и това е редно ", продължава тя, заключвайки: " Но нашето желание в никакъв случай не е било да ги употребяват за нападателни цели. "
Реклама
" Има неща, които можем да създадем, с цел да ограничим способността им да вършат това ", споделя Шотуел. И обобщава: " Има неща, които можем да създадем и сме създали. "
Кой да заплати сметката
През октомври CNN от своя страна заяви, че съгласно документи, до които има достъп, Мъск е изпратил писмо до Пентагона, в което се споделя, че към този момент не може да продължи да финансира Starlink. В документа се желае военното министерство на Съединени американски щати да поеме финансирането на услугата в Украйна, което съгласно SpaceX ще коства повече от 120 млн. $ до края на годината и може да доближи близо 400 млн. $ за идващите 12 месеца.

Малко след издание на текста на CNN обаче Мъск трансформира мнението си. Той излиза с ново изказване и язвително афишира: " Просто ще продължим да финансираме гратис държавното управление на Украйна ". В началото на юни обаче Пентагонът заяви, че Министерството на защитата на Съединени американски щати се е договорило със SpaceX за финансиране на Starlink за Украйна.

" Продължаваме да работим с редица световни сътрудници, с цел да подсигуряваме, че Украйна разполага с нужните сателитни и информационни благоприятни условия. Сателитните връзки съставляват жизненоважно звено в цялостната информационна мрежа на Украйна и министерството подписва контракти със Starlink за услуги от този вид ", се споделя в изказването на Пентагон. " От съображения за оперативна сигурност и заради сериозния темперамент на тези системи сега не разполагаме с спомагателна информация по отношение на съответни благоприятни условия, контракти или сътрудници ", допълват американските военни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР