Икономиката на Япония върви към рецесия и по всяка вероятно

...
Икономиката на Япония върви към рецесия и по всяка вероятно
Коментари Харесай

Икономист: Японската икономика влиза в рецесия догодина

Икономиката на Япония върви към криза и по всяка евентуално ще влезе в нея през идната година. Това сочат данните на Capital Economics, представени от Марсел Тиелиант, старши икономист в компанията, отговарящ за Япония, заяви CNBC.

Рецесията ще бъде провокирана най-много от спад в износа и предпазливостта, която нормално се следи, когато този стартира да понижава. По-рано страната регистрира по-голям от предстоящото търговски недостиг за октомври - 15 милиарда $. Износът се е нараснал едвам с 25,3%, което е по-бавно от годишния напредък от 28,9%, следен през септември.

Данните за вноса през октомври в същото време сочат е скочил с 53,5%, бележейки по-висок годишен растеж от 45% през предходния месец. Официалните месечни търговски доклади се чака да бъдат оповестени след към седмица, на 15 декември. Утре следва да бъде оповестен и ревизираният Брутният вътрешен продукт за третото тримесечие.

Според анализатори, представени от Reuters, се чака стесняване от 1,1% на годишна база за интервала от юли до септември. Предходното тримесечие то бе 1,2%. Това ще значи, че Япония се е насочила към така наречен техническа криза, дефинирана като две поредни тримесечия на негативен напредък.

Японската централна банка евентуално ще резервира своята ултра “мека ” парична политика и няма да стартира да покачва референтните лихвени проценти, изключително на фона на опасенията за рецесията.

Управителят на централната банка Харухико Курода е отхвърлил опцията за преразглеждане на настоящата позиция на Банката на Япония за поддържане на ниски лихвени проценти. Базовата инфлация в Япония за ноември доближи 3,6%, най-високата от 40 години и по-висока от задачата на националната банка от 2%.

Междувременно данните демонстрират, че макар прогнозите за стесняване на растежа, разноските на семействата в Япония непрестанно се усилват. Те са нарастнали с 1,2% през октомври спрямо година по-рано. Страната записва най-рязкото стесняване на действителните заплати от повече от седем години.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР