Икономиката на Северна Корея се е свила миналата година с

...
Икономиката на Северна Корея се е свила миналата година с
Коментари Харесай

Икономиката на Северна Корея се е свила с невиждан от 1997 година темп

Икономиката на Северна Корея се е свила предходната година с най-вече от пика на гладната рецесия през 90-те години на предишния век, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен артикул се е свил с 4,1 % през 2018 година, демонстрират калкулации на централната банка на Южна Корея, която е единствената, която разгласява данни за стопанската система на северната си съседка. Това е най-лошото показване от 1997 година насам, когато страната претърпя серия от суша, наводнения. Комбинацията от естествени бедствия и слаби политики докара до гибелта на до 3,5 милиона души от 22 милиона население. През 2017 година Брутният вътрешен продукт се сви с 3,5 %.

Износът на Северна Корея се е сринал с 86 % до едвам $240 милиона, а вносът понижава с 31 %. Около 90 % от експорта отива към Китай, най-големият съдружник на страната.

Годишният отчет на южнокорейската централна банка акцентира цената, която Северна Корея заплаща за нуклеарните упоритости на диктатора Ким Чен Ун, които донесоха тежки интернационалните наказания.

Правителството в Пхенян също страда - поради липса на доходи, споделя южнокорейският народен представител Ким Мин-ки, цитирайки данни от разузнаването.

Доходът на глава от популацията в Северна Корея се пресмята на 1,4 милиона вона ($1 205) през 2018 година, или едвам 3,9 % от този в Южна Корея, сочат още данни на централната банка.

Статистика от други институти удостоверяват, че обстановката с дефицита на храна се утежнява. Производството на ориз понижава с най-малко 17 % предходната година. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР