Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и за

...
Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и за
Коментари Харесай

Брутален ръст на инфлационните очаквания в еврозоната

Икономическите настройки на анализатори и вложители за Германия и за цялата еврозоната се сринаха внезапно през март, защото войната в Украйна и глобите против Русия доста утежняват икономическите вероятности, демонстрират резултатите от последното изследване на Центъра за европейски стопански проучвания Zew.

Индексът на основания в Мюнхен проучвателен институт Zew, измерващ бъдещите стопански упования в Германия за идващите шест месеца, се утежни внезапно през март с цели 9,36 пункта до -39,3 пункта. Това е най-драстичният спад в упованията от началото на изследването през декември 1991 година

За съпоставяне, знакът означи спад от 58,2 пункта при започване на пандемията от Covid-19 през март 2020 година, показва институтът Zew.

" Рецесията става все по-вероятна. Войната в Украйна и глобите против Русия доста утежняват икономическите вероятности за Германия ", разяснява президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.

" Сривът на икономическите упования е съпроводен от рисково повишаване на инфлационните упования. Затова специалистите чакат стагфлация през идващите месеци. Влошената вероятност визира на практика всички браншове на немската стопанска система, само че изключително енергоемките браншове и финансовия бранш “, добавя Вамбах.

В същото време показателят, определящ оценките на вложителите за настоящите стопански условия в Германия, също се утежни през март, падайки с 13,3 пункта до -21,4 пункта. Анкетираните специалистите допускат, че забавянето на икономическото развиване ще се забележи още през месец март.

Техните упования за инфлацията в Германия пък скачат с цели 107,7 пункта до равнище от 70,2 пункта.

Проучването на института ZEW също по този начин демонстрира, че показателят на настройките на специалистите на финансовите пазари във връзка с икономическото развиване в цялата еврозона се срутва през март с 87,3 пункта до -38,7 пункта.

Показателят за настоящата икономическа обстановка в еврозоната пък пада с 22,5 пункта до -21,9 пункта.

Индексът на инфлационните упования в еврозоната скочи с 104,6 до 69,5 пункта, като 76,5% от пазарните специалисти чакат инфлацията в еврозоната да нарасне през идващите шест месеца.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР