Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен освободиха днес повече

...
Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен освободиха днес повече
Коментари Харесай

Хусите освободиха повече от 100 военнопленници

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен освободиха през днешния ден повече от 100 военнопленници, свързани с дългогодишния спор в страната, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на Международния комитет на Червения кръст.

Освобождаването се реализира повече от година откакто воюващите страни в Йемен освободиха през април предходната година повече от 800 пандизчии, съобщи Българска телеграфна агенция.

113 военнопленници бяха пуснати на независимост тази заран в йеменската столица Сана, сподели в изказване Червеният кръст и добави, че освободените са измежду лицата, които Международният комитет на Червения кръст постоянно е посещавал и подпомагал, до момента в който са били арестувани.

" Надяваме се това да проправи пътя за по-нататъшни освобождавания, което ще донесе разтуха на фамилиите, очакващи с неспокойствие да се съберат със своите близки ", сподели Дафни Марет, която управлява делегацията на Червения кръст в Йемен.

Смята се, че хиляди хора към момента са държани като военнопленници от началото на спора през 2014 година, а други са изчезнали. Червеният кръст счита, че днешното освобождение е " позитивна крачка " към възобновяване на договарянията за замяна на пандизчии.

" Готови сме да осъществим ролята си на безпристрастен медиатор в улеснението на освобождението, прехвърлянето и репатрирането на арестуваните лица ", се споделя в изказването.

Опустошителният спор стартира в Йемен, откакто хусите се спуснаха от север и завзеха Сана и огромна част от Северен Йемен, принуждавайки държавното управление да се изсели. Водена от Саудитска Арабия коалиция, включваща Обединените арабски емирства, се намеси през 2015 година, с цел да се опита да възвърне интернационално приетото държавно управление, само че през последните години спорът се трансформира в прокси война сред Саудитска Арабия и Иран, отбелязва АП. Повече от 150 000 души, в това число бойци и цивилни, са починали досега в спора, довел до една от най-тежките филантропични произшествия в света.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР