Поради изчерпване на дневния ред и след изслушването на директора

...
Поради изчерпване на дневния ред и след изслушването на директора
Коментари Харесай

Депутати изслушаха ген. Венев и закриха заседанието

Поради привършване на дневния ред и след чуването на шефа на Служба " Военно разузнаване " бригаден военачалник Венелин Венев, съвещанието на Народното събрание беше прекъснато. Работното време на депутатите завърши през днешния ден преди 12 часа.

Следваща точка в дневния ред трябваше да бъде чуване на служебния министър председател Димитър Главчев по отношение на уволнения и назначения в службите, само че още сутринта стана ясно, че служебният министър председател няма да пристигна в Народното събрание, като по тази причина се е оправдал със служебна ангажираност - инспекция на обходните направления поради ремонт на пътя Мездра - Ботевград, както и осъществяване на съвещание на Министерски съвет, което в началото бе оповестено за 13 часа, а по-късно отсрочена за 13 часа.

Преди това в продължение на близо час и половина депутатите се занимаваха с инспекцията, която ДАНС прави за вероятно кадруване и оказване на въздействие в работа " Военно разузнаване " от страна на депутата от ПП-ДБ и водач на ДСБ Атанас Атанасов.

Изслушването бе дефинирано като по отношение на изнесена информация в медиите за рекрутиране на разузнавачи от Служба " Военно разузнаване " в кафене " Ларгото " в центъра на София, от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков - Веселин Марков, по поръчка и по самодейност на ген. Атанас Атанасов, с предложение за кариерно повишение на разузнавачите в службата против персонална преданост в интерес на ген. Атанас Атанасов.

Вносители на настояването за чуване са Хамид Хамид и Станислав Анастасов (ДПС) и Делян Добрев (ГЕРБ-СДС). В началото Станислав Анастасов направи малко изявление, след което в границите на полемиката от ГЕРБ и Движение за права и свободи оставиха от парламентарната естрада изявления да вършат на първо място депутати от другите парламентарни групи.

Според бригаден военачалник Венелин Венев - шеф на Служба " Военно разузнаване " към Министерство на защитата, против службата е подета " медийна акция " за заплашване и е инициирана инспекция от Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) за вероятни нарушавания по Закон за отбрана на класифицираната информация (ЗЗКИ) към Служба " Военно разузнаване " (СВР).

Венев съобщи, че през месец юни 2023 година, когато се е образувало държавното управление на Николай Денков, той в качеството си на министър председател, е провел първите срещи с него и се е срещнал персонално с неговите заместници. Венев изясни, че службата " Военно разузнаване " се управлява точно от премиера на страната. Денков изискал да бъдат предложени двама офицери от заместниците за съответна работа, в което няма нищо неправилно. На 12 юли съответните офицери са се явили на парадния вход на Министерски съвет, само че вместо там с тях е говорено в кафето до Министерски съвет. Самият Венев схванал на идващия ден от вербален доклад за " извънредно тревожните " диалози. В следствие офицерите са докладвали и с писмен доклад, които са очевидни, само че са класифицирани - в тях се рапортува, че съветникът Марков е изискал подпомагане при назначение на " наши хора ", което желал да направи Атанасов, както и шерване на сведения под формата на опорни точки.

За вероятен състав на закононарушение е било докладвано и на главнокомандващия Българската войска. Във въпросните рапорти се показва, че ген. Атанас Атанасов има намерение при създалата се конюнктура в бранш сигурност - " да назначи свои доближени хора в службите за сигурност ". В рапорта се показва, че въпросният консултант от Министерски съвет - Марков е разяснил, че ще се желае оказване на подпомагане при назначение на " наши хора ", даване на изпреварващи данни по съответни тематики, както и шерване на сведения по избрани позиции под формата на опорни точки. Българското " Военно разузнаване " ще написа опорни точки за Атанас Атанасов, установи Венев.

За това е сезиран изпълняващия функционалностите основен прокурор, защото всъщност тези дейности съставляват закононарушения по смисъла на Наказателния кодекс.

Снимка: Агнес Методиева 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР