Икономическите и финансовите министри на Европейския съюз (ЕКОФИН) на свое

...
Икономическите и финансовите министри на Европейския съюз (ЕКОФИН) на свое
Коментари Харесай

Министри казаха да на ковид парите от ЕС за България

Икономическите и финансовите министри на Европейския съюз (ЕКОФИН) на свое съвещание през днешния ден дадоха зелена светлина на националните проекти за възобновяване и резистентност на България и Швеция. Съветът ще ги утвърди на писмена процедура скоро след извършената през днешния ден неофициална видеоконференция на министрите, съобщи БНР.

След като решенията бъдат публично признати, България и Швеция ще могат да употребяват средствата по Механизма за поощряване на икономическото възобновяване от пандемията от Covid-19.

Планът за възобновяване и резистентност на България планува 6,3 милиарда евро под формата на безплатни средства.

Страната ни има намерение да употребява 58,9% от тях за задачите си в региона на климата.

25,8% от средствата пък ще бъдат предопределени за цели в региона на цифровите технологии, като да вземем за пример повишение на цифровите умения и цифровизацията на обществената администрация, а и за поддръжка за развиването на мрежи с доста огромен потенциал в цялата страна.

Бъдещите заплащания от механизма ще се правят, откакто страните членки изпълнят основните стадии и цели, избрани за обособените вложения и промени.

От Министерството на финансите потвърдиха известието от ЕКОФИН и припомниха в детайли по какъв начин ще бъдат харчени парите:

Основните планове в региона на опазването на здравето са закупуване на високотехнологична инсталация за 35 звена за педиатрична грижа и за 14 звена за диагностика и лекуване на онкологични заболявания; закупуване на 6 медицински хеликоптера за обгръщане на територията на страната за даване на незабавна помощ в златния час; превозване на пациенти сред болници; рационализация на услугата 112.

В региона на образованието главните планове са за съоръжение на над 2240 профилирани класни стаи за просвета и механически предмети; основаване на 4 научни центъра за развиване на STEM образованието в България; повишение на квалификациите на 39 000 учители в областта на STEM образованието.

За рационализация на превоза е планувана покупка на 42 електрически влака за крайградски линии в София, Пловдив и др.; 20 бързи електрически влака за съществени междурегионални посоки в страната и 18 локомотива.

За реализиране за енергийна успеваемост и Зелен преход в Плана са заложени вложения в изцяло енергийно възобновяване на многофамилни жилищни, търговски и обществени здания с до 100% дотация за 30% усъвършенстване на енергийна ефективност; създаване на 600 МВт (общо 6000 МВтч) мощности за предпазване на електроенергия; изследвания за геотермален капацитет на 6 местоположения из цялата страна и потвърждаване на съществуващите залежи; построяването на пилотна геотермална централа за топло и/или електроенергийно произвеждане.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР