. Иконичният радиотелескоп “Аресибо, построен в Пуерто Рико през 1963

...
. Иконичният радиотелескоп “Аресибо, построен в Пуерто Рико през 1963
Коментари Харесай

Сбогом, Аресибо! Легендарният телескоп излиза от експлоатация след близо шест десетилетия служба.

. Иконичният радиотелескоп “Аресибо ”, издигнат в Пуерто Рико през 1963 година, ще бъде изведен от употреба. До тежкото решение се стигна откакто през август и ноември две подпорни въжета рухнаха и непоправимо повредиха неговата паница. Така известният телескоп, благодарение на който през 1974 година астрономите за пръв път изпращат известие към извънземните цивилизации и през 1992 година откриват първата извънслънчева планета, ще премине вечно в историята. 

Новината бе обявена през днешния ден от Националната фондация за просвета. 

Много учени бяха смутени от новината, въпреки че някои от тях чакаха това да се случи. Телескопът е към този момент доста остарял. Ето по какъв начин се стигна до актуалното състояние. Както разяснява астрономът Фил Плейт, телескопът се състои от две основни структури. Едната е 305-метрова паница, която е построена от 40 000 обособени плочи, всяка от които е с размери 1 на 3 метра. Чинията е съзнателно издигната в котловина, като тя се поддържа от стоманени въжета, опънати над намиращите се в покрайнината естествени хълмове. Отразените от чинията радиовълни се насочват към висяща над нея триъгълна платформа, тежаща 900 тона. 

За финален път радиотелескопът е освежен през 1997 година. Тогава са опънати и няколко спомагателни въжета за по-голяма сигурност. Всяко едно от тези спомагателни въжета е дебело 8 сантиметра и тежи 7 тона. Затова когато едно от тях рухна през август, то издълба 30-метрова дупка в чинията. Инцидентът се размина без потърпевши, като Националната фондация за просвета стартира да чертае проекти по какъв начин може да протече по-нататъшният ремонт.

Плановете бързо бяха приведени в осъществяване, само че на 6-ти ноември се откачи и едно от главните въжета. Това изненада всички. Всяко главно въже, сходно на спомагателните, е с дебелина 8 сантиметра, тегло 7 тона и е построено от 160 преплетени стоманени влакна. Още преди инцидента бе видяно, че 12 от нишките са се скъсали, само че тъй като останалите бяха здрави, никой не счете, че нещо заплашва телескопа.

Проведените след втория случай разбори обаче демонстрираха, че износванията на въжетата са доста по-сериозни, в сравнение с до тогава се смяташе. Както към този момент загатнах, телескопът Аресибо е остарял, а по време на съвсем шестдесетилетната си работа той пострада неведнъж от урагани и трусове. С две рухнали въжета чинията на телескопа е съществено повредена и всеки миг може да се срути, като с това да заплаши човешки животи или да повреди останалата сензитивна инсталация в обсерваторията. Нещо повече – смята се, че подмяната на кабелите или опъването на нови такива крие съществени опасности за служащите и може да докара до неконтролируемо раздробяване на чинията.

Затова бе взето решение да се подхващат ограничения по следеното ѝ демонтиране. Все още не е решено какви ще са тези ограничения, само че екипите ще би трябвало да внимават – в покрайнините има и други здания с историческо значение, които би трябвало да бъдат съхранени. 

Eдно е несъмнено – загубата на Аресибо е покруса за науката. Десетки астрономи и инженери са построили кариера чрез телескопа, а той към този момент е заел значима част от човешката просвета, като е включен в сюжета на известни филми – да вземем за пример “Контакт ” от 1997 година, сниман по едноименната книга на Карл Сейгън. 

Освен всичко друго западът остава без най-големия си радиотелескоп. Единственият сходен подобен, който понастоящем е в употреба, бе приключен в Китай през 2016 година. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР