Игнорирайки местните протести и факта, че френският енергиен гигант Areva

...
Игнорирайки местните протести и факта, че френският енергиен гигант Areva
Коментари Харесай

Индия продължава с проекта за АЕЦ „Джайтапур“, въпреки повишаването на разходите


Игнорирайки локалните митинги и обстоятелството, че френският енергиен колос Areva S.A. се сблъсква с финансова рецесия, индийските управляващи не престават да упорстват за осъществяване на плана за АЕЦ „ Джайтапур “ в щата Махаращра. Очаква се новите оферти по договорката да бъдат оповестени, когато президентът на Франция Франсоа Макрон посети Индия, евентуално през декември, оповестява newindianexpress.com.

Проектът за АЕЦ „ Джайтапур “, който бе показан за пръв път през 2009 година, стартира със съглашение за два от общо шест реактора EPR с обща мощ 9 900 МВт плюс доставка на нуклеарно гориво за 25 години. Сделката е подписана сред Areva S.A. и NPCIL през 2010 година, само че от този момент обстановката внезапно се трансформира. И в двете страни се сменят държавните управления, Areva S.A. се постанова да се обърне за държавна помощ и в този момент новият й притежател EDF, както се оповестява, упорства за увеличение на цената на плана с 25% за мегават мощ спрямо първичните 300 милиона рупии.

В началото на тази година американската „ Уестингхаус “, чиято технология бе купена от Areva S.A., подаде иск за фалит, което раздруса международната атомна индустрия. EDF, която също се сблъсква с финансова рецесия, разпорежда очаквания на идното посещаване на Макрон в Индия за решение на въпросите, свързани с плана за АЕЦ „ Джайтапур “.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР