Идеята да купуваме заедно газ от трети страни, включително Русия,

...
Идеята да купуваме заедно газ от трети страни, включително Русия,
Коментари Харесай

Петков от Брюксел: ЕК ще преговаря с “Газпром“ от името на малка България

Идеята да купуваме дружно газ от трети страни, в това число Русия, се реализира като проект. Това значи, че Европейска комисия ще договаря с „ Газпром” от наше име. Това е напълно друго, в сравнение с една България с малко консумация да отива на договаряния с колоса. Това съобщи министър председателят Кирил Петков пред публицисти.

„ Включи се концепцията за евентуален таван на цените. Европейската комисия би трябвало да проучва дали би трябвало да има такова нещо. При всички случаи това, че ще може да преговаряме дружно, трансформира напълно играта за пазарна мощ. Вече отиваме дружно и споделяме, че желаеме по-добри условия и по-ниски цена. Това е доста значимо за България, както знаем договорът ни изтича тази година ", сподели още министър председателят.

Сега, когато 75% от съветската газ идва в Европейски Съюз, няма къде да се върви. Ще би трябвало да се договаря. Това беше голяма победа за България. Сваляйки цената на газа, това ще докара до спад в цените на тока. Това ще понижи и инфлацията “, съобщи министър-председателят от Брюксел.

„ Цял ден се водят договаряния и всяка думичка има значение. Наистина не разбирам, в случай че човек не знае британски, по какъв начин се оправя. Радваме се, че работихме дружно с сътрудниците дружно “.

На въпрос какво е имал поради с владеенето на британски, министър председателят с усмивка отговори „ Вие можете да се досетите сами! “.

Премиерът разясни, че Урсула фон дер Лайен му е удостоверила, че до 2 седмици ще посети България.

„ Днес тя ме извика и ми сподели – Кириле, подготвени сме с техническата част на проекта. Каза, че до две седмици ще пристигна на посещаване в България “, съобщи с усмивка министър председателят.

Петков разяснява и тематиката Русия-Украйна:

„ Изгонихме 10 техни дипломати, по едно и също време с това чухме нападателните думи на посланика. Предполагам, тя сподели това поради фрустрацията, че не се оправя. Надяваме се,че по дипломатически път посланията ни ще бъдат ясни и госпожа Митрофанова ще отиде назад на консултация в страната си “, съобщи Петков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР